Ως «την πιο σκληρή εβδομάδα» χαρακτήρισε ο Ντόναλτ Τραμπ, την εβδομάδα που έρχεται στις ΗΠΑ χτυπώντας το «καμπανάκι» του κινδύνου για την εξάπλωση του κορονοϊού και την αύξηση των θυμάτων.

Κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης τύπου στον Λευκό Οίκο, μίλησαν για τις περιοχές στις οποίες καλπάζει ο ιός. Ως νέοι πυρήνες καταδεικνύονται η Πενσυλβάνια, το Κολοράντο και η Ουάσιγκτον. Η κύρια εστία της επιδημίας, όμως, στις ΗΠΑ, παραμένει η πολιτεία της Νέας Υόρκης. Εκεί, έχουν καταγραφεί 1.905 θάνατοι, 630 μονάχα το τελευταίο 24ωρο. Όταν ο πρόεδρος ρωτήθηκε αν μπορεί να διαβεβαιώσει τους Νεοϋορκέζους ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουν τους αναπνευστήρες που χρειάζονται, η απάντησή του σόκαρε. «Όχι. Έπρεπε να είχαν προετοιμαστεί καλύτερα. Έχουμε πολλές πολιτείες να φροντίσουμε».

Συνολικά, η πανδημία έχει αφαιρέσει τη ζωή σε τουλάχιστον 8.162 ανθρώπους, ενώ ξεπεράστηκε και το φράγμα των 300.000 κρουσμάτων. «Φτάνουμε σε μια στιγμή που θα είναι πολύ φρικτή», τόνισε. «Πιθανώς δεν έχουμε ξαναδεί αριθμούς τέτοιου μεγέθους. Ίσως σε πόλεμο, κατά τη διάρκεια του Πρώτου ή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ή κάτι τέτοιο».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αντέκρουσε την κριτική ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει πράξει τα δέοντα για να προμηθεύσει τις Πολιτείες με αναπνευστήρες που πολλοί ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση χρειάζονται για να επιβιώσουν. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι κυβερνήτες ζητούν περισσότερο εξοπλισμό από όσο θα χρειαστούν.

«Φόβοι για ελλείψεις έχουν οδηγήσει σε φουσκωμένα αιτήματα», τόνισε ο Τραμπ αναφορικά με τα αιτήματα που έχει λάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να διανείμει εξοπλισμούς από το στρατηγικό εθνικό απόθεμα.

Ο Λευκός Οίκος έχει προβλέψει πως 100.000 με 240.000 Αμερικανοί θα πεθάνουν εξαιτίας του κορονοϊού ακόμη και αν τηρηθούν τα σημερινά μέτρα κατ’οίκον περιορισμού.

Την ώρα που επισήμως η Κίνα έχει περιορίσει την επιδημία, οι ΗΠΑ οδεύουν να γίνουν το νέο παγκόσμιο επίκεντρο της covid-19. Μόνο στην πόλη της Νέας Υόρκης καταγράφηκαν χθες 1.905 νέοι θάνατοι.

Οι Αμερικάνοι προετοιμάζονται για το χειρότερο, κατασκευάζοντας νοσοκομεία εκστρατείας από το Λος Άντζελες ως το Μαϊάμι με χιλιάδες επιπλέον κλίνες, ενώ ένα πλωτό νοσοκομείο έχει φτάσει στη Νέα Υόρκη.