Φήμες από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, θέλουν τον Χαΐρ Μπολσονάρου, τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας να έχει απαλλαχθεί ήδη των καθηκόντων του, εξαιτίας της στάσης του απέναντι στην πανδημία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες βραζιλιάνικων ΜΜΕ, ο στρατός έχει άρει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο, έχει προχωρήσει σε μυστική αντικατάστασή του, ενώ οι κυβερνήσεις γειτονικών χωρών έχουν ενημερωθεί σχετικά. 

Σύμφωνα με τα βραζιλιάνικα δημοσιεύματα, έπειτα από πίεση του στρατού, ο Βάλτερ Μπράγκα Νέτο, στρατηγός που είχε πρόσφατα προαχθεί από τον ίδιο τον Μπολσονάρου, λειτουργεί ως πρόεδρος της χώρας, με τον Χαΐρ Μπολσονάρου να απαλλάσσεται των καθηκόντων του άμεσα. Σύμφωνα με τον Αργεντίνο δημοσιογράφο Οράσιο Βερμπίτσκι, για το γεγονός έχουν ενημερωθεί οι αργεντίνικες αρχές. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαιώση της είδησης. Την είδηση μεταδίδει και η ισπανική La Vanguardia.

Η ανεύθυνη στάση του Μπολσονάρου, που μιλάει για μια «γριπούλα», βγαίνει στους δρόμους χαιρετώντας δια χειραψίας πλανώδιους κατά παράβαση ακόμα και των ίδια των οδηγιών της δικής του κυβέρνησης ενώ τονίζει ότι «Η Βραζιλία δεν μπορεί να σταματήσει (σ.σ. την οικονομική της δραστηριότητα) εξαιτίας του κορονοϊού», φαίνεται πως ήταν οι σταγόνες, που ξεχείλισαν το «ποτήρι».

Υπενθυμίζεται, πως εξαιτίας της αδιαφορίας του Μπολσονάρου για την εξάπλωση του ιού, οι ίδιες οι συμμορίες του Ρίο αποφάσισαν να επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας στις φαβέλες του Ρίο για την προστασία τους. Ακόμα, ρεπορτάζ του Guardian που επικαλούνταν δηλώσεις Βραζιλιάνων υγειονομικών, μιλούσε για απόκρυψη «ενός βουνού νεκρών» από κορονοϊό στη χώρα. 

Μέχρι το πρωί της Κυριακής, η Βραζιλία κατέγραφε 10.360 θετικά τεστ και 445 νεκρούς.

Ο νέος ανεπίσημος πρόεδρος της Βραζιλίας 

Νέος πρόεδρος της Βραζιλίας φέρεται να είναι ο Προσωπάρχης της Βραζιλιάνικης Προεδρίας, Βάλτερ Μπράγκα Νέτο, που πρόσφατα αναβαθμίστηκε από τον ίδιο τον Μπολσονάρου.  Υψηλόβαθμο στέλεχος του βραζιλιάνικου Στρατού, φέρεται να έχει επικοινωνήσει με Αργεντίνο ομόλογό του, τονίζοντας πως οι αποφάσεις του Προέδρου Μπολσονάρου, στο εξής δεν έχουν καμία αξία.

Πρόσφατα μάλιστα, η στάση του Μπράγκα Νέτο σε συνεντεύξεις Τύπου είχε τραβήξει την προσοχή των ΜΜΕ. Ο στρατηγός προσπαθούσε να ελέγξει τις απαντήσεις των υπουργών, ακόμα και ανατρέποντάς τες.

«Η αποστολή που του έχει ανατεθεί πλέον φέρεται να είναι να μειώσει την έκθεση του Μπολσονάρου, αφήνοντάς τον «δημοκρατικά» στη θέση του, σαν να παρέμενε η κυβέρνηση δική του. Θα είναι όμως ο στρατηγός εκείνος που εφεξής θα παίρνει τις αποφάσεις για την κρίση του Κορονοϊού. Ίσως μάλιστα να διαψεύδει δηλώσεις και του ίδιου του Προέδρου» τοποθετώντας τον Μπολσονάρου σε μια θέση «μονάρχη χωρίς πραγματικές εξουσίες» αναφέρει βραζιλιάνικη ιστοσελίδα στρατιωτικού ενδιαφέροντος DefesaNet.

Σύμφωνα με την ισπανική La Vanguardia η διαρροή από πλευράς βραζιλιάνικου στρατού, είναι πως «η νέα θέση του στρατηγού Μπράγκα Νέτο, αποφασίστηκε σε συμφωνία με υπουργούς, στρατιωτικούς αλλά και την ίδια την Προεδρία». Η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή του βραζιλιάνικου Εργατικού Κόμματος, σημειώνει πως «το ερώτημα είναι πλέον αν ο Μπολσονάρου θα δεχτεί τον ρόλο της μαριονέτας». 

Σύμφωνα με άλλη βραζιλιάνικη εφημερίδα, παρά το γεγονός πως η «αναβάθμιση» του Μπράγκα Νέτο δεν έχει ανακοινωθεί οι πρόεδροι τόσο της Βουλής όσο και της Γερουσίας της Βραζιλίας αρνήθηκαν να συναντηθούν την Παρασκευή με τον Μπολσονάρο και αποφάσισαν να συνεργαστούν για την πολιτική κατά της εξάπλωσης του ιού απευθείας με τον υπουργό Υγείας.