«Αυτή η εβδομάδα θα είναι κάτι σαν το Περλ Χάρμπορ, σαν την 11η Σεπτεμβρίου, μόνον που τώρα αυτό δεν θα εντοπίζεται σε ένα μέρος, θα είναι σε όλη τη χώρα», προειδοποίησε χθες ο ομοσπονδιακός διευθυντής των υπηρεσιών δημόσιας υγείας Τζερόμ Άνταμς μιλώντας στο NBC.

Στον ίδιο τόνο ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «την πιο σκληρή εβδομάδα» στις ΗΠΑ χτυπώντας το «καμπανάκι» του κινδύνου για την εξάπλωση του κορονοϊού και την αύξηση των θυμάτων.

«Θα είναι μια άσχημη εβδομάδα» με μια «κλιμάκωση» των μακάβριων απολογισμών, συμπλήρωσε ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, ο οποίος είναι σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της κρίσης με την Covid-19. «Δυσκολευόμαστε να θέσουμε υπό έλεγχο» την πανδημία, αναγνώρισε.

Παρά τα αυστηρά μέτρα καραντίνας, οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν περισσότερα από 337.000 κρούσματα κορονοϊού και είχαν περισσότερους από 1.200 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, σημειώνοντας μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε μια μέρα, και πλησιάζουν πλέον το όριο των 10.000 νεκρών.

"Αρχίζουμε να βλέπουμε ακτίνες" ελπίδας, έκρινε ωστόσο χθες το βράδυ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος αναφερθηκε σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο σε μια ορατή σταθεροποίηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αυτό δεν είναι αντιφατικό. "Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να φτάσουμε σε ένα κάποιο όριο, το οποίο θα είναι τρομερό όσον αφορά τους θανάτους, για να αρχίσουν να αλλάζουν τα πράγματα", δήλωσε.

Υπάρχει εν γένει μια απόκλιση "δύο ως δυόμιση εβδομάδων" μεταξύ της επιβράδυνσης του αριθμού νέων κρουσμάτων και αυτού των θανάτων, διευκρίνισε επίσης ο Φάουτσι, ζητώντας να μην χαλαρώσει η επαγρύπνηση.

Επίκεντρο της πανδημίας η Νέα Υόρκη – Υπό πίεση το σύστημα υγείας

Η Νέα Υόρκη, επίκεντρο της πανδημίας Covid-19, κατέγραψε μόνη της σε μια μέρα σχεδόν 600 θανάτους, αριθμό λίγο χαμηλότερο από τους 630 θανάτους που είχε καταγράψει την προηγουμένη, αλλά "ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς" για να αντλήσουμε συμπεράσματα, προειδοποίησε ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας Άντριου Κουόμο.

Η Νέα Υόρκη βρίσκεται μάλλον "πολύ κοντά στην κορύφωση" της εμφάνισης νέων κρουσμάτων ή "η κορυφή είναι ίσως ένα υψίπεδο πάνω στο οποίο βρισκόμαστε", σχολίασε με κάθε επιφύλαξη.

Στο μεταξύ, το σύστημα υγείας της Πολιτείας τελεί "υπό πίεση" ελλείψει "εξοπλισμών και επαγγελματιών" σε επαρκή αριθμό, σημείωσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο την αποστολή περίπου χιλίων στρατιωτικών γιατρών και νοσηλευτών στη Νέα Υόρκη για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της συρροής ασθενών στα νοσοκομεία.

Οι 325 πρώτοι που έφτασαν την Κυριακή απορροφήθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης της Νέας Υόρκης, όπου υπάρχει η πιο κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε ο Κουόμο.

Οι άλλοι θα σταλούν σε κέντρο διασκέψεων στο Μανχάταν, το οποίο μετατράπηκε από τον στρατό σε γιγάντιο νοσοκομείο με 2.500 κλίνες, διευκρίνισε χθες ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ.

Επίσης σχετικά με το στρατιωτικό πλοίο-νοσοκομείο Comfort, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Νέας Υόρκης όπως και το Mercy στο Λος Άντζελες, θα μπορεί εντέλει "να ανοίξει για ασθενείς με Covid-19, αν αυτό καταστεί απαραίτητο", πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ