Σύμφωνα με το CNN, ο υπουργός Ναυτικού της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, Τόμας Μόντλι, αποκάλεσε «ηλίθιο», τον πρώην κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt, Μπρετ Κροζίερ, τη Δευτέρα σε ομιλία του στο προσωπικό του πλοίου τη Δευτέρα.

Ο Μόντλι δήλωσε ότι πρώην κυβερνήτης του πλοίου ήταν «είτε αφελής είτε ηλίθιος». Ακόμα τον κατηγόρησε για «προδοσία» και για το γεγονός ότι δημιούργησε μία μεγάλη «αντιπαράθεση» στην Ουάσινγκτον.

«Κατά τη γνώμη μου, εάν δεν σκέφτηκε, ότι αυτές οι πληροφορίες δεν θα έβγαιναν προς τα έξω, σήμερα που βρισκόμαστε στην εποχή της πληροφορίας, τότε ήταν είτε αφελής είτε ηλίθιος για να διοικεί ένα πλοίο σαν κι αυτό, είτε το έκανε σκόπιμα. Με τον τρόπο που αντέδρασε πρόδωσε την εμπιστοσύνη μου».

«Ήταν μία προδοσία και μπορώ να πω ένα πράγμα: Επειδή αυτό που έκανε πήρε έκταση στο δημόσιο λόγο, δημιούργησε μεγάλη διένεξη στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Μόντλι σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται πηγές από το πλήρωμα του πλοίου.

Ο Μόντλι δήλωσε ότι οι συγκριμένες δηλώσεις δεν αποτυπώνουν 100% τα όσα είπε, ωστόσο ανέφερε ότι τα όσα δήλωσε «βγήκαν από την καρδιά του».

«Εμμένω σε κάθε λέξη που είπα, δυστυχώς οπουδήποτε χυδαιότητα μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για έμφαση», ανέφερε σε δήλωση του Μόντλι.

Μέχρι τη Δευτέρα από το προσωπικό του αεροπλανοφόρου είχαν βρεθεί 173 άτομα θετικά στον νέο κορονοϊο, ενώ μέχρι στιγμής έχει τεσταριστεί το 61% του πλοίου και οι ασθενείς έχουν μεταφερθεί στο Γκουάμ.

Σύμφωνα με τους New York Times από την Κυριακή στο Γκουάμ στο Γκουάμ, ένα νησί που αποτελεί αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό Ωκεανό, βρίσκεται και ο Μπρετ Κροζίερ καθώς νόσησε και ο ίδιος από τον νέο κορονοϊό και υποφέρει από ξυρόβηχα.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Κροζίερ απαλλάχθηκε των καθηκόντων του πριν γίνει γνωστή η διάγνωση ή εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων έγιναν γνωστά πριν τιμωρηθεί.

Κατά την αποχώρηση του από το αεροπλανοφόρο, ο Μπρετ Κροζίερ, γνώρισε την αποθέωση από το πλήρωμά, καθώς με επιστολή του στην κυβέρνηση είχε αποκαλύψει την κατάσταση με τα κρούσματα στο πλοίο. 

Ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου, ζητούσε μάλιστα την άδεια ώστε να αποβιβάσει το πλήρωμά του στο Γκουάμ, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού στο αεροπλανοφόρο.

Για την κίνησή του αυτή, απαλλάχθηκε των καθηκόντων του και αποχώρησε από το πλοίο.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πεθαίνουν οι ναύτες», τονίζει ο Μπρετ Κροζίερ, ο διοικητής του πυρηνοκίνητου USS Theodore Roosevelt στην τετρασέλιδη επιστολή του, την οποία αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle.