Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters ο υπουργός Ναυτικού, Τόμας Μόντλι υπέβαλε την παραίτηση μετά την κριτική που δέχθηκε για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση του νέου κορονοϊού στο αεροπλανοφόρο USS Roosevelt.

Ακόμα δεν έχει γίνει σαφές αν ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ έχει κάνει δεχθεί την παραίτηση, ενώ ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποιο σχόλιο τόσο από το Ναυτικό όσο και από το γραφείο του Μαρκ Έσπερ.

Πάντως οι Δημοκρατικοί από το Κογκρέσο ζήτησαν την απομάκρυνση του υπουργού Ναυτικού της κυβέρνησης Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του.

«Δυστυχώς, οι ενέργειες και τα λόγια του υπουργού Ναυτιλίας, Μόντλι, αντικατοπτρίζουν την αποτυχία του να προστατέψει τα στρατεύματα μας», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Ο Τόμας Μόντλι είχε παύσει από τα καθήκοντα του τον κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου USS Roosevelt, Μπρετ Κροζίερ, αφότου ο τελευταίος ζήτησε άδεια ώστε να αποβιβάσει το πλήρωμά του στο Γκουάμ, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού στο αεροπλανοφόρο.

Για την κίνησή του αυτή, απαλλάχθηκε των καθηκόντων του και αποχώρησε από το πλοίο εν μέσω χειροκροτημάτων από τους ναύτες.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πεθαίνουν οι ναύτες», είχε γράψει στην τετρασέλιδη επιστολή του, την οποία αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle.

Όμως ο Τόμας Μόντλι τη Δευτέρα σε ομιλία του στο προσωπικό του πλοίου τη Δευτέρα, ανέφερε ότι ο Μπρετ Κροζίερ ήταν «είτε αφελής είτε ηλίθιος». Ακόμα τον κατηγόρησε για «προδοσία» και για το γεγονός ότι δημιούργησε μία μεγάλη «αντιπαράθεση» στην Ουάσινγκτον.

«Κατά τη γνώμη μου, εάν δεν σκέφτηκε, ότι αυτές οι πληροφορίες δεν θα έβγαιναν προς τα έξω, σήμερα που βρισκόμαστε στην εποχή της πληροφορίας, τότε ήταν είτε αφελής είτε ηλίθιος για να διοικεί ένα πλοίο σαν κι αυτό, είτε το έκανε σκόπιμα. Με τον τρόπο που αντέδρασε πρόδωσε την εμπιστοσύνη μου».

«Ήταν μία προδοσία και μπορώ να πω ένα πράγμα: Επειδή αυτό που έκανε πήρε έκταση στο δημόσιο λόγο, δημιούργησε μεγάλη διένεξη στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Μόντλι σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται πηγές από το πλήρωμα του πλοίου.

Ο Μόντλι δήλωσε ότι οι συγκριμένες δηλώσεις δεν αποτυπώνουν 100% τα όσα είπε, ωστόσο ανέφερε ότι τα όσα δήλωσε «βγήκαν από την καρδιά του». Όμως αργότερα υποστήριξε ότι δεν πιστεύει ότι ο Μπρετ Κροζίερ είναι «αφελής ή ηλίθιος».