Η έκθεση προβάλει την άποψη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σχετικά με την καταλληλότητα των ιατρικών μασκών και άλλων καλυμμάτων προσώπου από το κοινό, οι οποίοι δεν νοσούν με στόχο τη δυνητική μείωση της προσυμπτωματικής ή ασυμπτωματικής μετάδοσης του νέου κορονοϊού από όσους φορούν μάσκα σε άλλους.

Συγκεκριμένα η έκθεση καταλήγει στα κάτωθι συμπεράσματα αναφορικά με τη χρήση μάσκας:

  • Η χρήση μάσκας από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας πρέπει να είναι προτεραιότητα σε σχέση με την υπόλοιπη κοινότητα.
  • Η χρήση μάσκας από το κοινό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μία πηγή ελέγχου και μείωσης της εξάπλωσης της νόσου, ελαχιστοποιώντας την έκκριση αναπνευστικών σταγονιδίων από ασυμπτωματικούς πολίτες. Δεν είναι γνωστό κατά πόσον η χρήση μάσκας μπορεί να προσφέρει στη μείωση της εξάπλωσης σε συνδυασμό και με άλλα αποτρεπτικά μέτρα.
  • Η χρήση μάσκας στην κοινότητα πρέπει να εξεταστεί, ειδικότρτα όταν επισκεπτόμαστε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, όπως καταστήματα τροφίμων, εμπορικά κέντρα ή όταν βρισκόμαστε σε μέσα μαζικής μεταφοράς κτλ.
  • Η χρήση μη ιατρικών μασκών, κατασκευασμένων από διάφορα υφάσματα, μπορεί να εξεταστεί, ειδικά εάν υπάρχει έλλειψη σε αποθέματα σε ιατρικές μάσκες και πρέπει κατά προτεραιότητα να χρησιμοποιηθεί μόνο ως προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Αυτό βασίζεται σε περιορισμένα και μη επαρκή στοιχεία, τα οποία παρουσιάζουν τη χρήση μη-ιατρικών μασκών ως μία πηγή ελέγχου.
  • Η χρήση της ιατρικής μάσκας στην κοινότητα πρέπει να εξεταστεί μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο και όχι ως μία αντικατάσταση των ήδη καθορισμένων αποτρεπτικών μέτρων, όπως για παράδειγμα της σωματικής αποστασιοποίησης, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και ν’ αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο, τη μύτη, τα μάτια και το στόμα μας.
  • Η σωστή χρήση μάσκας είναι κομβική για την αποτελεσματικότητα του μέτρου και μπορεί να βελτιωθεί μέσω εκπαιδευτικών καμπανιών.
  • Οι προτάσεις για χρήση μάσκας από την κοινότητα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την έλλειψη στοιχείων, τα αποθέματα, και τις πιθανά αρνητικά αποτελέσματα.