Ο κορονοϊός επιβιώνει για έως και δύο ημέρες στα χαρτονομίσματα και για μία εβδομάδα στις χειρουργικές μάσκες. Το ευτυχές είναι ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός «εξολοθρεύεται» από τα οικιακά απολυμαντικά μεταξύ των οποίων και η χλωρίνη.

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει η South China Morning Post, εξέτασαν πόσο καιρό ο ιός μπορεί να παραμείνει μολυσματικός πάνω σε διάφορες επιφάνειες σε θερμοκρασία δωματίου. Διαπίστωσαν ότι επέζησε λιγότερο από τρεις ώρες σε εκτυπωμένο χαρτί και χαρτομάντηλα, ενώ εξαφανίστηκε τη δεύτερη μέρα από επεξεργασμένο ξύλο και υφάσματα

Σε ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό ο κορονοϊός επέζησε από τέσσερις έως επτά ημέρες ενώ δεν άντεξε περισσότερο από τέσσερις ώρες στον χαλκό και 24 ώρες σε χαρτόνι. Σε γυαλί και χαρτονομίσματα, ο ιός ανιχνεύθηκε και την δεύτερη ημέρα αλλά είχε εξαφανιστεί μέχρι την τέταρτη.

Όσον αφορά στις μάσκες, είναι εντυπωσιακό κατά τους ερευνητές ότι εξακολούθησε να υπάρχει ανιχνεύσιμο επίπεδο μόλυνσης στην εξωτερική επιφάνεια μιας μάσκας μετά από επτά ημέρες. «Γι' αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό, αν φορά κάποιος μάσκα να μην αγγίζει το εξωτερικό της», εξήγησε ο Μάλικ Πέιρις. «Επειδή μπορεί να μολύνει τα χέρια του και αν αγγίξει τα μάτια του, να μεταφέρει τον ιό σε αυτά».