Σύμφωνα με το CNN, το Ναυτικό ανακοίνωσε ότι ένας ναύτης του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πέθανε από τον νέο κορονοϊό.

Ο ναύτης βρισκόταν από την Πέμπτη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ναυτικού Νοσοκομείου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αξιωματούχου των ενόπλων δυνάμεων τέσσερις ναυτικοί του πληρώματος έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

«Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επιπλέον τέσσερις ναύτες του Theodore Roosevelt μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για παρακολούθηση, κανένας δεν βρίσκεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή συνδεδεμένος με αναπνευστήρα», δήλωσε.

Μέχρι στιγμής έχει ελεγχθεί το  92% του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt και έχουν βρεθεί θετικοί στον Covid-19, περίπου 600 ναυτικοί.

Η δραματική επιστολή του κυβερνήτη πλοίου που οδήγησε στην αποπομπή του

Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε το πλοίο είχε κάνει γνωστό ο πρώην κυβερνήτης του πλοίου, Μπρετ Κροζίερ.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πεθαίνουν οι ναύτες», είχε γράψει σε τετρασέλιδη επιστολή του, την οποία αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle. 

Ο πλοίαρχος του βρέθηκε αντιμέτωπος με την ραγδαία εξάπλωση του νέου κορονοϊού μεταξύ των 5.000 μελών του πληρώματός του, ζήτησε βοήθεια από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού για να σωθούν οι ζωές των ναυτών, με μια επιστολή όπου περιέγραψε σε δραματικούς τόνους την κατάσταση.

«Το να ανακληθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος ενός αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρο και να τεθεί σε απομόνωση για δύο εβδομάδες μπορεί να μοιάζει με ασυνήθιστο μέτρο» αλλά «είναι ένας αναγκαίος κίνδυνος», πρόσθεσε, ζητώντας να του επιτραπεί να αποβιβάσει τους ναύτες στο Γκουάμ.

Αυτό έκανε τον υπουργό Ναυτικού της κυβέρνησης Τραμπ να τον παύσει από τα καθήκοντα του, όπου κατά την αποχώρηση του από το πλοίο αποθεώθηκε από τους ναύτες του.

Τελικά νόσησε και ο ίδιος ο Μπρετ Κροζίερ από τον κορονοϊό και βρέθηκε στο Γκουάμ,  ένα νησί που αποτελεί αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Κροζίερ απαλλάχθηκε των καθηκόντων του πριν γίνει γνωστή η διάγνωση ή εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων έγιναν γνωστά πριν τιμωρηθεί.

Παραίτηση του υπουργού Ναυτικού μετά από απρεπή σχόλια

Στις 6 Απριλίου ο υπουργός Ναυτικού, Τόμας Μόντλι βρέθηκε στο USS Theodore Roosevelt και δήλωσε ενώπιον του πληρώματος ότι πρώην κυβερνήτης του πλοίου ήταν «είτε αφελής είτε ηλίθιος». Ακόμα τον κατηγόρησε για «προδοσία» και για το γεγονός ότι δημιούργησε μία μεγάλη «αντιπαράθεση» στην Ουάσινγκτον.

«Κατά τη γνώμη μου, εάν δεν σκέφτηκε, ότι αυτές οι πληροφορίες δεν θα έβγαιναν προς τα έξω, σήμερα που βρισκόμαστε στην εποχή της πληροφορίας, τότε ήταν είτε αφελής είτε ηλίθιος για να διοικεί ένα πλοίο σαν κι αυτό, είτε το έκανε σκόπιμα. Με τον τρόπο που αντέδρασε πρόδωσε την εμπιστοσύνη μου».

«Ήταν μία προδοσία και μπορώ να πω ένα πράγμα: Επειδή αυτό που έκανε πήρε έκταση στο δημόσιο λόγο, δημιούργησε μεγάλη διένεξη στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Μόντλι,

Τελικά την επόμενη μέρα (7/4) ο υπουργός Ναυτικού υπέβαλε την παραίτηση μετά την κριτική που δέχθηκε για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση του νέου κορονοϊού στο αεροπλανοφόρο, την οποία τελικά έκανε δεκτή ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ.