Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη, το υπουργείο Υγείας, ακόμα 778 έχασαν τη ζωή τους από τον νέο κορονοϊό σε σχέση με τη Δευτέρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 12.107.

Την Τρίτη ανακοινώθηκαν 5.252 νέα κρούσματα, με το συνολικό αριθμό πλέον να είναι 93.873.

Συνολικά έχουν διεξαχθεί 382.650 τεστ και έχουν ελεγχθεί 302.599 άνθρωποι.

Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι μεγαλύτερος κατά 15%

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS), 6.235 άνθρωποι έχουν πεθάνει τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ουαλία μέχρι τις 3 Απριλίου, με αναφορές στον Covid-19 στα πιστοποιητικά θανάτων τους.

«Όταν κοιτάξεις τα στοιχεία για την Αγγλία, τα νούμερα είναι 15% υψηλότερα σε σχέση με τα επίσημα νούμερα από NHS (το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου), καθώς συμπεριλαμβάνουν τους νεκρούς που αναφέρεται ως αιτία θανάτου ο νέος κορονοϊός, τα ύποπτα κρούσματα του Covid-19 και τους θανάτους στην κοινότητα», δήλωσε ο στατιστικολόγος της ONS, Νικ Στράιπ.

Εν αντιθέσει με τα καθημερινά στοιχεία που δίδονται στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, τα οποία δείχνουν μόνο τους νεκρούς από τα νοσοκομεία, αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν και νεκρούς στην κοινότητα, όπως στους οίκους ευγηρίας.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι υποβαθμίζονται τα νούμερα των θανάτων από τον κορονοϊό στους οίκους φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στους διαφορετικούς αριθμητικούς δείκτες που παρουσιάζουν οι εταιρείες που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των οίκων φροντίδας σε σύγκριση με αυτούς που παρουσίασε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι αριθμοί της κυβέρνησης είναι οι καλύτεροι διαθέσιμοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Reuters