Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία στη διαχείριση της νόσου Covid-19 από την Κίνα, λέγοντας στους Financial Times ότι «υπάρχουν προφανώς πράγματα που έχουν συμβεί για τα οποία δεν γνωρίζουμε».

«Ας μην είμαστε τόσο αφελείς λέγοντας ότι ήταν πολύ καλύτερη», είπε για το πώς χειρίστηκε η Κίνα την κατάσταση. «Δεν ξέρουμε. Και ακόμη, προφανώς υπάρχουν πράγματα που έχουν συμβεί που δεν γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, κατηγόρησε την Κίνα ότι «απέκρυψε» τη σοβαρότητα της πανδημιάς στο ξεκίνημά της και την Τρίτη πάγωσε την αμερικανική χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατηγορώντας τον ότι ευθυγραμμίστηκε με τις κινεζικές θέσεις.

Πρώην αρχηγός MI6: Η Κίνα απέκρυψε πληροφορίες και θα πρέπει να λογοδοτήσει

Στην Κίνα έστρεψε τα βέλη του για απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI6, Τζον Σόερς.

Στον απόηχο της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει η Ουάσιγκτον τη χρηματοδότηση προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο Σόερς αντέτεινε ότι οι ευθύνες θα πρέπει να  κατευθυνθούν περισσότερο προς το Πεκίνο και λιγότερο προς τον ΠΟΥ.

«Η Κίνα απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού από τον υπόλοιπο κόσμο και θα πρέπει να λογοδοτήσει γι' αυτό», υποστήριξε σε δήλωσή του την Τετάρτη ο Σόερς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

«Υπάρχει βαθιά οργή στις ΗΠΑ για όσα έχουν συμβεί εξαιτίας της Κίνας και το Πεκίνο αποφεύγει τις ευθύνες που του αναλογούν, τόσο για την προέλευση του ιού, όσο και για την αδυναμία αντιμετώπισής του όταν βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο» είπε ο Σόερς μιλώντας στο BBC.

«Το νόημα των μυστικών υπηρεσιών είναι να αποκτούν πρόσβαση σε πληροφορίες που έχουν αποκρυφθεί από άλλες χώρες. Και υπήρξε περίοδος, τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, στην οποία οι Κινέζοι σίγουρα απέκρυψαν στοιχεία από τη Δύση» κατέληξε.