Σύμφωνα με τον Τραμπ, 29 πολιτείες αναμένεται να είναι σε θέση να άρουν τα μέτρα περιορισμού για τον COVID-19 σχετικά σύντομα.

Είναι καιρός να «ξαναπάρει μπρος η Αμερική», όπου η οικονομία έχει παραλύσει, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

«Δεν θα ανοίξουμε τα πάντα μονομιάς, αλλά κάνοντας ένα προσεκτικό βήμα κάθε φορά», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, εξηγώντας πως σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος του νέου κύματος μολύνσεων.

«Αν κοιτάξετε τη Μοντάνα, το Γουαϊόμινγκ, τη Βόρεια Ντακότα», πολιτείες που έχουν μείνει συγκριτικά αλώβητες από την πανδημία, η κατάσταση «είναι πολύ διαφορετική από αυτή στη Νέα Υόρκη, πολύ διαφορετική από αυτή στο Νιού Τζέρσι», είπε ο Ρεπουμπλικάνος.

Ωστόσο η απόφαση αυτή «θα εξαρτηθεί από τους κυβερνήτες», πρόσθεσε παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησής του για τη σταδιακή επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία έχει τεθεί σε καταστολή για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Τα τρία στάδια για το «άνοιγμα» των ΗΠΑ: 

  1. Άνοιγμα εστιατορίων, θεάτρων, αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά με ασφαλή απόσταση μεταξύ των πελατών/επισκεπτών, ενώ παραμένει σε ισχύ ο περιορισμός στις συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων. Τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά, ενώ παραμένει και η προτροπή για εργασία από το σπίτι.
  2. Ανοίγουν τα σχολεία με τις συστάσεις αποφυγής συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων να παραμένει σε ισχύ.
  3. Στις πολιτείες που δεν θα υπάρχουν κρούσματα θα ξεκινήσει πλήρες άνοιγμα επιχειρήσεων, επισκέψεις στα νοσοκομεία, ενώ μεγάλες εγκαταστάσεις θα λειτουργούν κανονικά χωρίς απαγορεύσεις για αποστάσεις μεταξύ των πολιτών.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με πάνω από 32.000 νεκρούς και πάνω από 660.000 κρούσματα, πάντως καταγράφονται ενδείξεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης, ιδίως στη Νέα Υόρκη, την πολιτεία που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της κρίσης στην αμερικανική επικράτεια.