Το απόρρητο πλάνο που κατάρτισαν επιστήμονες της κυβέρνησης περιλαμβάνει τρία στάδια εξόδου από την καραντίνα και τα πρώτα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα ενδέχεται να γίνουν στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες αν η μεταδοτικότητα του ιού ξεκινήσει να φθίνει.

Στην πρώτη φάση, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Sun» οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να υφίστανται απαγορεύσεις αλλά θα ξανανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις και καταστήματα (εκτός από αυτά των ειδών πρώτης ανάγκης που παραμένουν ανοιχτά).

Στη δεύτερη φάση θα απαιτείται ακόμα μεγάλη προσοχή αλλά θα «ξεκλειδώσουν» περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες και στην τρίτη φάση θα ανάψει το «πράσινο φως» για επιστροφή σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς αλλά με μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή νέας εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τα τρία στάδια επιστροφής στην κανονικότητα

Τα τρία στάδια επιστροφής στην κανονικότητα

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες θα μπορούσαν να μείνουν επ' αόριστον σε καραντίνα εκτός κι αν το εμβόλιο ανακαλυφθεί σύντομα.

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή της Sun, τα πρώτα βήματα θα ληφθούν μετά τις 11 Μαΐου, με άνοιγμα, μεταξύ άλλων, των κομμωτηρίων και των παιδικών σταθμών και η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει μετά τις 25 Μαΐου. Το τρίτο βήμα χαλάρωσης των μέτρων αναμένεται μετά τις 15 Ιουνίου, όταν και θα επιτραπούν γάμοι και κηδείες με μεγαλύτερο αριθμό καλεσμένων, στα ΜΜΕ θα επιβάλλεται η χρήση μάσκας ενώ θα παραμένει σε ισχύ η ταξιδιωτική απαγόρευση σε χώρες υψηλού κινδύνου.