Απαντώντας στα πυρά, ο Γιουάν Ζιμίνγκ διευθυντής του Ινστιτούτου, αρνήθηκε κάθε ευθύνη.

«Είναι αδύνατο αυτός ο ιός να προήλθε από εμάς», δήλωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.

Σύμφωνα με την πλειονότητα των επιστημόνων, ο SARS-CoV-2 πιθανόν να μεταδόθηκε στον άνθρωπο από ένα ζώο.

Όμως η παρουσία του Ινστιτούτου αυτού λίγα χιλιόμετρα μακριά από την αγορά της Γουχάν, από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επιδημία, τροφοδοτεί εικασίες για πιθανή διαρροή.

«Γνωρίζουμε ξεκάθαρα ποιου είδους έρευνες διεξάγονται στο ινστιτούτο και πώς αυτές χειρίζονται ιούς και δείγματα», τόνισε ο Γιουάν, ενώ κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι «προσπαθούν σκοπίμως να παραπλανήσουν τους ανθρώπους» με πληροφορίες «που βασίζονται αποκλειστικά σε εικασίες» και χωρίς «αποδείξεις».

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, έπειτα από πολλές επισκέψεις στο εν λόγω Ινστιτούτο, είχε προειδοποιήσει το 2018 τις αμερικανικές αρχές για τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας σε ένα εργαστήριο που ερευνούσε τους κορονοϊούς που προέρχονταν από τις νυχτερίδες.

 Η Αυστραλία αυξάνει την πίεση που ασκείται στην Κίνα από διάφορες χώρες για τον τρόπο που χειρίστηκε την επιδημία του κορονοϊού, διερωτώμενη για τη διαφάνεια του Πεκίνου και ζητώντας τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του ιού SARS-CoV-2 αλλά και του τρόπου που εξαπλώθηκε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζα Πέιν δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ» για το θέμα της διαφάνειας από την πλευρά της Κίνας.