«Είμαι εδώ επειδή πιστεύω σε εσάς και εσείς βρίσκεστε εδώ γιατί πιστεύετε στη Βραζιλία. Δεν θέλουμε να διαπραγματευτούμε τίποτα. Αυτό που θέλουμε είναι δράση για τη Βραζιλία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ζαΐχ Μπολσονάρου σε όσους παρευρέθηκαν σε διαδήλωση ενάντια στα lockdown για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού στην πρωτεύουσα της χώρας Μπραζίλια.

Ένα κοινό περίπου 600 ανθρώπων συγκεντρώθηκε μπροστά στα κεντρικά του στρατού με τους παρευρισκομένους να ζητούν να κλείσουν ο Άρειος Πάγος και το Κογκρέσο και να κρατούν πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «στρατιωτική παρέμβαση με τον Μπολσονάρου». Ο πρόεδρος της Βραζιλίας όπως και οι παρευρισκόμενοι δε φαίνεται να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας καθώς δεν κρατάνε ιδιαίτερες αποστάσεις ενώ δεν φοράνε ούτε προστατευτικές μάσκες.

Ο Μπλοσονάρου δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τις απαιτήσεις των παρευρισκόμενων ωστόσο τους αποκάλεσε «πατριώτες» και δήλωσε «πρέπει να πολεμήσετε για τη χώρα σας. Πιστέψτε στον πρόεδρο σας και κάντε ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η δημοκρατία και αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για εμάς, η ελευθερία μας», προσέθεσε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, Ροντρίγκο Μαία σε tweet του ανέφερε:

«Όλος ο κόσμος είναι ενωμένος απέναντι στον κορονοϊό, αλλά στη Βραζιλία πρέπει να πολεμήσουμε και τον κορονοϊό και τον ιό του αυταρχισμού».

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας έχει δεχθεί έντονη κριτική για τον τρόπο που χειρίζεται την πανδημία, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα απέλυσε τον υπουργό Υγείας της χώρας, ενώ επικρίνει τα lockdown καθώς θέλει να επανεκκινήσει άμεσα την οικονομία.

Η Βραζιλία βρισκόταν υπό στρατιωτική χούντα για περισσότερο από δύο δεκαετίες από το 1964-985 και οποιαδήποτε αναφορά σε παρέμβαση του στρατού συγκεντρώνει πολλές επικρίσεις.

Μέχρι στιγμής είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από τον νέο κορονοϊό στη Λατινική Αμερική καθώς αριθμεί 38.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2.400 θανάτους.

Με πληροφορίες από Αljazeera και BBC