Όπως μετέδωσε ο ιστότοπος των Φρουρών της Επανάστασης Sepahnews, ο δορυφόρος «εκτοξεύτηκε με επιτυχία σήμερα, Τετάρτη, το πρωί» από την έρημο Μαρκαζί στο Ιράν.

«Ο πρώτος στρατιωτικός δορυφόρος του Ιράν, ο Noor, εκτοξεύτηκε σήμερα το πρωί από το κεντρικό Ιράν», μετέδωσε παράλληλα η κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι «η εκτόξευση ήταν επιτυχημένη και ο δορυφόρος έχει μπει σε τροχιά».

Ο Noor βρίσκεται τώρα σε τροχιά 425 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Γης, προσθέτουν οι Φρουροί της Επανάστασης στον ιστότοπό τους.

Η εκτόξευση αυτή έγινε την ώρα που μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν επικρατεί μεγάλη ένταση όσον αφορά το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και λίγους μήνες μετά το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου.

Πομπέο: Το Ιράν θα λογοδοτήσει για την εκτόξευση

Το Ιράν θα «λογοδοτήσει» για την εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου, μια ενέργεια που έρχεται σε «αντίθεση» με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Οι Φρουροί της Επανάστασης, μια τρομοκρατική οργάνωση», σύμφωνα με τις ΗΠΑ «εκτόξευσαν σήμερα έναν δορυφόρο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.

«Οι Ιρανοί ισχυρίζονταν πάντα ότι αυτά τα "δορυφορικά" προγράμματα ήταν αποσυνδεδεμένα από οποιαδήποτε στρατιωτική πτυχή, ότι ήταν καθαρά εμπορικά προγράμματα», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Η σημερινή εκτόξευση αποδεικνύει ότι είχαμε δίκιο εμείς στις ΗΠΑ», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας συγκεκαλυμμένα στρατιωτικά προγράμματα.

«Το Ιράν θα λογοδοτήσει για αυτό που έκανε», προειδοποίησε χωρίς να διευκρινίσει πώς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ