«Αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο και το Oρούτς Ρέις και το Μπαρμπαρός συνεχίζουν τις σεισμικές έρευνες, αλλά και το Γιαβούζ ξεκίνησε τις γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου στο σημείο Σελτσούκλου-1», δήλωσε ο Ντονμέζ σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο TVNET. 

Ο ίδιος ρωτήθηκε αν η Τουρκία έχει στόχο την αναβολή προγράμματος ερευνών και γεωτρήσεων λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου o ίδιος απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

«Από τη στιγμή που έχεις κάνει μια επένδυση για έρευνες είναι μεγαλύτερο το κόστος να σταματήσεις. Εμείς και σε συσκέψεις που κάναμε με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου και με την βοήθεια του Θεού έχουμε ως στόχο να συνεχίσουμε κανονικά το πρόγραμμα ερευνών και γεωτρήσεων. Εμείς θα ξεπεράσουμε την κρίση αυτή κι έχουμε την ανάγκη σε αυτά τα προϊόντα καθώς θα αυξηθεί πάλι η ζήτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει την προηγούμενη εβδομάδα την γεώτρηση που είχε εξαγγείλει ότι θα κάνει εντός της κυπριακής ΑΟΖ η Τουρκία και την κάλεσε να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Η τουρκική πλευρά είχε απαντήσεις στην ελληνική ανακοίνωση μέσω του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, ο οποίος δήλωσε:

«Η Ελλάδα, με την ανακοίνωσή της, επιδεικνύει τις μη ρεαλιστικές απόψεις της», σημειώνει ο Ακσόι, σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί, σκοπίμως, το γεγονός ότι η Τουρκία έχει νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και οι τ/κ έχουν ίσα δικαιώματα στους πόρους πέριξ της νήσου, με τους συνιδιοκτήτες της (σ.σ. ε/κ)».