Πέρα από τον αρνητικό πρωταγωνιστή που δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο Τραμπ, τις εντυπώσεις έχει κερδίσει ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, αλλά και ο δρ. Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τις λοιμώξεις και τις αλλεργίες από το 1984, που βρέθηκε – και αυτός – στο στόχαστρο του Αμερικανού Προέδρου.

Μάλιστα ο 79χρονος Άντονι Φάουτσι είδε μια επιθυμία του να γίνεται πραγματικότητα χθες, όταν ο Μπράντ Πιτ τον υποδύθηκε στο χθεσινοβραδινό επεισόδιο του Saturday Night Live. Οι παραγωγοί της σειράς εμπνεύστηκαν το ρόλο όταν ο Φάουτσι ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το ποιος εκ των Μπεν Στίλερ και Μπράντ Πιτ θα μπορούσε να τον μιμηθεί και ο επικεφαλής επιδημιολόγος απάντησε «ο Μπράντ Πιτ φυσικά».

Ο Φάουτσι έχει κερδίσει το Αμερικανικό κοινό από τον ήρεμο αλλά και σχετικά απλοϊκό τρόπο με τον οποίο περιγράφει τα νεότερα της πανδημίας, παρά το γεγονός πως οι ΗΠΑ έχουν τα περισσότερα κρούσματα και τους περισσότερους νεκρούς λόγω COVID-19 από όλες τις χώρες του κόσμου. 

Μεγάλο μέρος της Αμερικανικής κοινής γνώμης ρίχνει το φταίξιμο στον Τραμπ για το πόσο αργά αντανακλαστικά επέδειξε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο να πάρει προληπτικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο ίδιος ο Φάουτσι το υπαινίχθηκε σε συνέντευξή του την προηγούμενη Κυριακή στο CNN, όταν απάντησε θετικά στην ερώτηση για το εάν θα είχαν σωθεί περισσότερες ζωές εφόσον η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έπαιρνε πιο έγκαιρα περιοριστικά μέτρα. 

Ο Τραμπ θεώρησε πως ο επικεφαλής επιδημιολόγος του τον άφησε «ακάλυπτο» και αναπαρήγαγε άμεσα στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το twitter, ανάρτηση οπαδών του που ασκούσαν κριτική στον Φάουτσι, με τoν κωδικό Time to #Fire Fauci (ώρα να απολύσεις τον Φάουτσι).

Πρόσφατα ο Φάουτσι ζήτησε να ανέβει σημαντικά ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ  στις ΗΠΑ προκαλώντας και πάλι τριβή με τον Πρόεδρο Τραμπ, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει σταδιακή επάνοδος των Αμερικανών στην εργασία από τον Μάιο, αλλά μόνο εφόσον έχει πέσει ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών και εφόσον έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα μαζικών διαγνωστικών τεστ. Επιπλέον, δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί στους Αμερικανούς πως θα μπορέσουν να πάνε άφοβα στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, που προβλέπεται να γίνουν στις 3 Νοεμβρίου, καθώς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει ένα δεύτερο, φονικό κύμα το φθινόπωρο.

Ο Φάουτσι γεννήθηκε το 1940 από γονείς που έλκυαν την καταγωγή τους από την Ιταλία και μεγάλωσε στη «μικρή Ιταλία» του Μανχάτταν. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διαχείριση και την αντιμετώπιση επιδημιών και θεωρείται κορυφαίος επιστήμονας της ερευνητικής βιοϊατρικής στις ΗΠΑ. Παρά την κόντρα του με τον Τραμπ εξακολουθεί να μην στρογγυλεύει τα λόγια του όταν πρέπει να απευθυνθεί στον Αμερικανικό λαό.