Σε βίντεο που δημοσίευσε το Associated Press από θάλαμο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου του Saint Joseph στην Νέα Υόρκη, διακρίνεται ένας ασθενής από τον νέο κορονοϊό, τη μία στιγμή να είναι σε σταθερή κατάσταση και στην επόμενη να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ο άνδρας τελικά σώθηκε χάρη στις προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών του νοσοκομείου.

«Αυτό συμβαίνει πολλές φορές σε μία μέρα. Είναι ένας εφιάλτης. Έχουμε έναν αριθμό ασθενών που δεν μπορείτε να πιστέψετε. Μόνο σε μία βάρδια μπορεί να έχουμε έξι νεκρούς», δήλωσε ο Άντονι Λένο, διευθυντής στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείο. Πριν την πανδημία του κορονοϊού, ο μέσος όρος ήταν ένας θάνατος σε μία βάρδια 10-12 ωρών.

Παρά το γεγονός ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και ο ρυθμός μετάδοσης έχει ελαττωθεί, η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη, καθώς αυτή τη στιγμή έχει πληρότητα 150%.

Το νοσοκομείο εδρεύει σε μία από τις πιο φτωχές περιοχές στο Westchester και έχει πληγεί σημαντικά από τον Covid-19, καθώς σύμφωνα με τον Ντιν Τσιβιτέλο, τον αντιπρόεδρο του τμήματος ανθρωπίνων πόρων, περίπου το μισό υγειονομικό προσωπικό, των περίπου 280 ατόμων έχει βρεθεί θετικό στον ιό, ενώ 25-30 ακόμα αναμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Προσωπικό από άλλες περιοχές έχει μεταβεί προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες και να συνδράμει με το πλήθος των ασθενών, ενώ το νοσοκομείο του Saint Joseph αύξησε τον αριθμό των διαθέσιμων κρεβατιών σε ΜΕΘ σε 194.

«Αυτές οι τροποποιήσεις σήμαινουνν ότι μπορέσαμε να περιθάλψουμε περισσότερους ασθενείς. Πολλούς περισσότερους απ’ ότι σε καθημερινή βάση», εξηγεί ο διευθυντής του νοσοκομείου, Τζέιμς Νόιντνορφ.

Στο Westchester ο αριθμός των θανάτων έχει ξεπεράσει τους 900 και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο του Saint Joseph από τις 20 Μάρτιου έως και τις 19 Απριλίου, στο 85% σχετίζονταν με τον κορονοϊό.

Πάντως οι εργαζόμενοι γνώριζαν ότι θα υπάρξει ζήτημα εξαιτίας του Covid-19, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού της περιοχής είναι μεγάλες οικογένειες, οι οποίες μένουν σε μικρά σπίτια, οπότε η απομόνωση του κρουσμάτων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

«Είχαμε ανθρώπους από την ίδια οικογένεια που πέθαναν με λίγες μέρες διαφορά ο ένας από τον άλλον», είπε ο Λένο, δηλώνοντας την έκταση της τραγωδίας στην περιοχή.

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο αισιοδοξούν ότι η καμπύλη της πανδημίας έχει πλέον να ευθυγραμμιστεί ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η δουλειά τους έχει τελειώσει.

Όπως είπε και ο Άντονι Λένο, «δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στα 20 χρόνια που εργάζομαι, ωστόσο όσο και να επηρεάζεται εάν είσαι στην πρώτη γραμμή της μάχης, πρέπει να συνεχίσεις».