Σε ανακοίνωσή του στο Twitter, το υπουργείο το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, αναφέρει ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε μια πολυσύχναστη περιοχή, στο κέντρο της πόλης Αφρίν.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσα τους και 11 παιδιά.

Σε ένα βίντεο διακρίνεται μαύρος καπνός να υψώνεται στον αέρα ενώ ακούγονται στο βάθος σειρήνες ασθενοφόρων και περιπολικών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, το 2011, το βυτιοφόρο που μετέφερε καύσιμα και στο οποίο είχε τοποθετηθεί βόμβα, εξερράγη σε μια αγορά της πόλης αυτής.

Μεταξύ των νεκρών είναι και έξι Σύροι μαχητές, σύμμαχοι της Τουρκίας.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu χαρακτήρισε την έκρηξη «τρομοκρατική επίθεση».

Η Άγκυρα θεωρεί την YPG τρομοκρατική οργάνωση. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα κατέλαβαν τη Αφρίν, εκδιώκοντας τους Κούρδους πολιτοφύλακες, τον Μάρτιο του 2018, σε μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας. Οι μισοί από τους 320.000 κατοίκους του θυλακα εγκατέλειψαν τότε τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και οι περισσότεροι από αυτούς δεν επέστρεψαν ποτέ.

Στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί σήμερα χιλιάδες άμαχοι οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τους θύλακες που ήταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών αλλά ανακαταλήφθηκαν από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ