Ο βραβευμένος με Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, σε άρθρο του στη στήλη του στους New York Times, με τίτλο «Πώς να δημιουργήσετε μία πανδημική ύφεση», στέκεται στις ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ, τονίζοντας τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και υποστηρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση.

«Δυστυχώς η διοίκηση Τραμπ και οι σύμμαχοι της κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι πιο πιθανή μίας ευρείας κλίμακας ύφεση».

Ο Αμερικανός οικονομολόγος, που κατά το παρελθόν είχε επικρίνει τις κινήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων σχετικά με την οικονομική κρίση, στο άρθρο φέρνει την Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες ως παράδειγμα αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού, σε σχέση με τις ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ.

«Η συντριβή της καμπύλης δεν είναι εύκολη, αλλά είναι πιθανή. Στην πραγματικότητα, πολλές άλλες χώρες το κατάφεραν από την Νότια Κορέα μέχρι και την Νέα Ζηλανδία και είτε το πιστεύετε είτε όχι και η Ελλάδα, το έχουν κάνει αυτό», γράφει χαρακτηριστικά ο Πολ Κορύγκμαν.

 «Ένα ποσοστό ανεργίας 14,7% είναι απαίσιο, αλλά το γραφείο εργασιακών στατιστικών των ΗΠΑ συμπεριέλαβε και ένα σημείωμα το οποίο υποδεικνύει ότι οι τεχνικές δυσκολίες είχαν σαν αποτέλεσμα να υποτιμηθεί η πραγματική ανεργία κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Εάν αυτό είναι αλήθεια, έχουμε σήμερα ποσοστό ανεργίας περίπου 20%, το οποίο θα ήταν το υψηλότερο από όλα αν εξαιρέσει κανείς τα δύο χειρότερα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης. Το ερώτημα τώρα είναι πόσο γρήγορα μπορούμε να ανακάμψουμε», αναφέρει αρχικά ο Πολ Κρούγκμαν στο άρθρο του και συνεχίζει:

«Εάν μπορούσαμε να ελέγξουμε τον κορονοϊό, η ανάκαμψη θα μπορούσε πράγματι να είναι πολύ γρήγορη… Αλλά να θέσουμε τον ιό υπό έλεγχο δεν σημαίνει “να ευθυγραμμίσουμε την καμπύλη”, το οποίο έχουμε κάνει – έχουν καταφέρει να μειώσουμε το ρυθμό μετάδοσης της Covid-19 αρκετά ώστε α τα νοσοκομεία μας να μην υπερφορτωμένα. Αλλά σημαίνει να συντρίψουμε την καμπύλη: να μειώσουμε τον αριθμό των Αμερικανών που νοσούν κα, στη συνέχεια, να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο τεστ για να εντοπίσουμε γρήγορα τα νέα κρούσματα, σε συνδυασμό με την ανίχνευση επαφών, ώστε να θέσουμε σε καραντίνα όσους μπορεί να έχουν εκτεθεί

Στη συνέχεια αναφέρεται και στην Ελλάδα, «η συντριβή της καμπύλης δεν είναι εύκολη, αλλά είναι πιθανή. Στην πραγματικότητα, πολλές άλλες χώρες το κατάφεραν από την Νότια Κορέα μέχρι και την Νέα Ζηλανδία και είτε το πιστεύετε είτε όχι και η Ελλάδα, το έχουν κάνει αυτό».

«Η μείωση του ποσοστού μόλυνσης ήταν πολύ πιο εύκολη για χώρες που ενήργησαν γρήγορα ώστε να συγκρατήσουν τον κορονοϊό, την ώρα που ο δείκτης ήταν σχετικά χαμηλός, σε σχέση με άλλες που ξόδεψαν βδομάδες να κάνουν κάτι τέτοιο. Αλλά ακόμα και περιοχές που υπέφεραν από την έξαρση μπορούν να μειώσουν τα νούμερα αν μείνουν προσηλωμένες στο στόχο τους. Σκεφτείτε την Νέα Υόρκη, το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, όπου που ο αριθμός των νέων καθημερινών περιστατικών και θανάτων αποτελεί μόνο ένα μικρό κλάσμα από αυτό που ήταν πριν από μερικές εβδομάδες. Αλλά πρέπει να μείνεις πιστός στο στόχο και αυτό είναι κάτι που ο Τραμπ και η παρέα του δεν θέλουν να κάνουν».

Στη συνέχεια ασκεί για ακόμη μία φορά έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και στον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση αλλά και στην πάγια θέση επανεκκίνησης της οικονομίας, όπως τονίζει χωρίς κάποια μέτρα γίνεται ξεκάθαρο ότι ο «κορονοϊός θα είναι εκτός ελέγχου». Και καταλήγει στο συμπέρασμα «Ο Τραμπ αναζητά μία εύκολη διέξοδο, αλλά η έλλειψη υπομονής για σκληρό δουλειά ώστε να περιοριστεί η πανδημία, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό το οποίο θα μετατρέψει ένα σοβαρό αλλά προσωρινό πλήγμα σε μία ολοκληρωτική ύφεση».