Σύμφωνα με τη Dailymail, το χρώμα του δέρματος του ενός από τους δύο Κινέζους ιατρούς από  το Κεντρικό Νοσοκομείο της Γουχάν, οι οποίοι νόσησαν από τον κορονοϊό και χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε κωματώδη κατάσταση, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), και όταν ξύπνησαν είχε σκουρύνει το δέρμα τους, πλέον επανέρχεται σταδιακά στο φυσιολογικό του χρώμα.

Όπως μεταδίδουν κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο 42χρονος καρδιολόγος, Γι Φαν, πήρε την προηγούμενη εβδομάδα εξιτήριο από το νοσοκομείο αφού κατάφερε να νικήσει τον ιό.

Μάλιστα μία πρόσφατη φωτογραφία του γιατρού από τις 9 Μαΐου δείχνει ότι μοιάζει αρκετά με το πώς ήταν πριν νοσήσει από τον ιό.  

Όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου σε ενημέρωση που έκανε η διαφοροποίηση στο χρώμα των γιατρών οφειλόταν σε ένα αντιβιοτικό, το οποίο πήραν κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο έτερος γιατρός ο επίσης 42χρονος Χου Γουάιφενγκ, εξακολουθούσε να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μέχρι το Σάββατο που έλαβε χώρα η ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ντουάν Γιουν, αναπληρωτή διευθυντή στο τμήμα Εναντιολογίας του Νοσοκομείου Φιλίας Κίνας – Ιαπωνίας, στον γιατρό Γι και στον γιατρό Χου, χορηγήθηκε κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους πολυμυξίνη β, ένα αντιβιοτικό έσχατης ανάγκης.

Το αποτέλεσμα ήταν το συγκεκριμένο φάρμακο να προκαλέσει υπέχρωση του δέρματος, το οποίο άρχισε να εξαφανίζεται σιγά σιγά κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας.

Προηγουμένως μία πιθανή εξήγηση για την αλλαγή χρώματος ήταν ότι οι αλλαγές στο χρώμα τους προκλήθηκαν από ορμονικές ανισορροπίες εξαιτίας της ζημιάς που προκάλεσε ο ιός στο συκώτι τους.

Τι είχε συμβεί

Οι 42χρονοι γιατροί Γι Φαν και Χου Γουάιφενγκ διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό στις 18 Ιανουαρίου καθώς περιέθαλπαν ασθενείς στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Γουχάν.

Οι δύο γιατροί ήταν συνάδελφοι του γιατρού Λι Γουένλιανγκ, ο οποίος είχε ενημερώσει πρώτος για τον κορονοϊό από τις πρώτες μέρες που έκανε την εμφάνιση του στα τέλη Δεκεμβρίου και είχε τιμωρηθεί γι’ αυτό από τις αρχές και απεβίωσε στις 7 Φεβρουαρίου.

Ο Γι εργάζεται ως καρδιολόγος και νίκησε τον ιό, αφού τοποθετήθηκε για 39 μέρες σ’ ένα μηχάνημα ECMO (εξωσωματική οξυγόνωση μέσω μεμβράνης), το οποίο υποκαθιστά τη λειτουργία τόσο της καρδιακής όσο και της αναπνευστικής λειτουργίας του ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η πρόσληψη του οξυγόνου από τους ιστούς, ενώ παράλληλα παρέχεται ο απαιτούμενος χρόνος για την αντιμετώπιση της αιτίας που οδήγησε στην καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια.

Μιλώντας στο CCTV από το κρεβάτι του νοσοκομείου ο Γι ανέφερε ότι έχει αναρρώσει σε σημαντικό βαθμό. Είπε ότι μπορεί να κινηθεί κανονικά στο κρεβάτι αλλά δυσκολεύεται να περπατήσει χωρίς υποστήριξη.

Ακόμα εξομολογήθηκε ότι η μάχη ενάντια στον ιό τον έχει τραυματίσει σε σημαντικό βαθμό.

«Όταν ανέκτησα για πρώτη φορά τις αισθήσεις μου, ειδικά αφότου έμαθα για την κατάσταση της υγείας μου, ένιωσα φόβο και έβλεπα συχνά εφιάλτες».

Η κατάσταση του Χου ήταν πιο σοβαρή. Ο ουρολόγος νοσηλεύεται για περισσότερες από 100 ημέρες.

Ο γιατρός Χου βρισκόταν σε υποστήριξη ECMO από τις 7 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 22 Μαρτίου και κατάφερε να μιλήσει ξανά στις 11 Απριλίου.