Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα, ο αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος το Σάββατο μετατέθηκε αιφνιδιαστικά, με διάταγμα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, από τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων, υπέβαλε την παραίτησή του από τον τουρκικό στρατό.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο αντιναύαρχος Γιαϊτζί, γνωστός ως «ο αρχιτέκτονας του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης», δήλωσε ότι κατηγορήθηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες και γι' αυτό αποχωρεί από το στράτευμα.

Σημειώνεται ότι μία από τις εξηγήσεις για την αιφνίδια απομάκρυνση του Γιαϊτζί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, όπως αποκάλυψε απόστρατος Τούρκος συνταγματάρχης στην τουρκική τηλεόραση, ήταν η παρέμβαση του Γιαϊτζί σε διαγωνισμό για προμήθεια καλωδίων για τις τορπίλες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, όπου τον διαγωνισμό κέρδισε κάποιος γνωστός του Τούρκου επιτελάρχη.

Ωστόσο άλλη επιτροπή έκρινε το υλικό ακατάλληλο με αποτέλεσμα ο Γιαϊτζί να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Η εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό προμήθειας διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο Άμυνας και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα, η δε αρμόδια επιτροπή που διερευνά το θέμα ζήτησε την απομάκρυνση του Τούρκου αντιναυάρχου.

Ο γνωστός δημοσιογράφος της Χουριέτ, Νεντίμ Σενέρ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Σύμφωνα με πληροφορίες μου από το άμεσο περιβάλλον του, ο Γιαϊτζί, από τον οποίο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε σήμερα να εγκαταλείψει τη θέση του στο Πολεμικό Ναυτικό και να μετατεθεί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι παρουσίασαν για εκείνον έναν πλαστό φάκελο και αυτό ήταν άδικο».

Σύμφωνα με νεότερο tweet, οι πληροφορίες περί παραίτησης του Τζιχάτ Γιαϊτζί επιβεβαιώθηκαν όπως ανέφερε ο ίδιος, «η παραίτηση μου δεν ήταν ποτέ μία αντίδραση προς τον πρόεδρο μας. Η αφοσίωση μου σε αυτόν θα συνεχίσει να υπάρχει σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου. Τα πραγματικά πρόσωπα εκείνων που έστησαν αυτό με αναπόδεικτους ισχυρισμούς, θα φανερωθούν σ' εμένα».

Συγγραφέας βιβλίου για τη «γαλάζια πατρίδα»

Ο Γιαϊζί είναι ο συγγραφέας του βιβλίου: «Απαιτήσεις από την Ελλάδα: Τα προβλήματα στο Αιγαίο – Ερωτήσεις και απαντήσεις».

Στο βιβλίο αυτό αποτυπώνει μια σειρά από θεωρίες και χάρτες που δείχνουν τις τουρκικές θέσεις.

Για παράδειγμα, στο βιβλίο παρουσιάζεται ότι η ΑΟΖ της Τουρκίας που σύμφωνα με τον Γιαϊτζί πρέπει να κηρυχτεί άμεσα, τέμνεται με της Λιβύης ενώ το Καστελόριζο είναι επίσης εντός τουρκικής ΑΟΖ.

Ο ίδιος σε πολλά σημεία προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση να «κηρύξει άμεσα ΑΟΖ με τη Λιβύη» και τονίζει: «Αντί να περιέλθουμε στη θέση της χώρας η οποία θα εκφράζει αντιρρήσεις στις συμφωνίες ΑΟΖ που έχουν υπογράψει οι παράκτιες χώρες, πρέπει εμείς να κηρύξουμε ΑΟΖ και να δηλώσουμε πως είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνίες».

Άξιο αναφοράς είναι πως στο οπισθόφυλλο του βιβλίου παρουσιάζεται ο χάρτης της «γαλάζιας πατρίδας», στον οποίο το Αιγαίο είναι διχοτομημένο, με την ανατολική πλευρά να είναι θαλάσσια περιοχή εντός τουρκικής κυριότητας. Το ίδιο συμβαίνει με την Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο.

Ο χάρτης βρισκόταν επίσης κρεμασμένος σε τοίχο πίσω από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Ναυτική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.

Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν είχε εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον Γιαϊτζί για τη δουλειά του σχετικά με την πολιτική της χώρας στη Λιβύη και την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης του Φαγέζ αλ-Σάρατζ στις 27 Νοεμβρίου.

Εκεί οφείλεται η αδρανοποίηση Γιαϊτζί

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ένας πρώην Τούρκος αξιωματούχος και πλέον αναλυτής, μπορεί όσοι υποστήριζαν τον Γιαϊτζί πλέον να έχουν χάσει την επιρροή τους.

«Τώρα η κύρια απορία είναι αν θα υποβάλλει την παραίτηση του ή θα περιμένει μέχρι τον Αύγουστο όταν θα συγκληθεί το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας», δήλωσε στο Arab News.

«Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, πιέζει τους αξιωματικούς, οι οποίοι κοντράρονται μαζί του σε παραίτηση ή τους τοποθετεί σε πιο παθητικές θέσεις».

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, είναι μία επιτροπή που αποτελείται από ανώτερους Τούρκου στρατιωτικούς αξιωματούχους και το οποίο προεδρεύει ο Τούρκος πρόεδρος. Συνήθως λαμβάνει χώρα την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και ανακοινώνει τις προαγωγές και τις συνταξιοδοτήσεις κορυφαίων αξιωματούχων.

Πολλά μάτια στο φετινό συμβούλιο ήταν στραμμένα στον Γιαϊτζί, ο οποίος αναμενόταν να προωθηθεί σε υποναύαρχο.

Ένας άλλος αναλυτής με έδρα την Άγκυρα είπε στο Arab news: «Τα αμφισβητούμενα βιβλία τα οποία αναφέρουν προστάσεις σχετικά με την πολιτική της Τουρκίας αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες, εξόργισαν τον Ακάρ, καθώς μίλησε ανοιχτά για ιδέες που έκαναν λόγο για στρατιωτικές κινήσεις».

«Παρ’ όλ’ αυτά, η τελευταία του κίνηση να πιέσει για διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με το Ισραήλ για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, ήταν αντίθεση με τις σκέψεις του υπουργείου Εξωτερικών που δεν ήθελαν μία τέτοια συμφωνία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ