Σύμφωνα με το ΑlJazeera.com, τουλάχιστον εννιά μετανάστες εργάτες στην Ινδία έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ταξιδιών επιστροφής εξαιτίας του lockdown λόγω του νέου κροονοϊού στην Ινδία.

Ένα βίντεο το οποίο έγινε viral στα social media και προκαλεί σοκ δείχνει ένα νήπιο να προσπαθεί να ξυπνήσει την νεκρή μητέρα του σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Muzaffarpur στην ανατολική Ινδία.

Το βίντεο δείχνει ένα δίχρονο αγοράκι να τραβάει ένα ρούχο, το οποίο καλύπτει το σώμα της νεκρής μητέρας του.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, η οικογένεια της Arbina Khatoon ανέφερε ότι γυναίκα πέθανε από την πείνα και τη δίψα, υπογραμμίζοντας τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι μετανάστες εργάτες στην Ινδία, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η τοπική αστυνομία, παρ' όλ' αυτά, ανέφερε ότι η γυναίκα απεβίωσε από κάποια ασθένεια, με την εταιρία σιδηροδρόμων να μοιράζεται ένα γράμμα συγγενών της γυναίκας που βεβαιώνει ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας.

Ωστόσο οι συνταξιδιώτες της ανέφεραν ότι απεβίωσε από τις ελλείψεις σε φαγητό και νερό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού των περισσότερων από 1.800 χιλιομέτρων προς τη δυτική επαρχία Gujarat.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι τοπικές αρχές, η 35χρονη είναι ανάμεσα στους εννιά μετανάστες που πέθαναν σε τραίνα τις τελευταίες μέρες, ενώ ταξίδευαν για να επιστρέψουν πίσω στα σπίτια τους.

Οι συγκεκριμένοι θάνατοι υπογραμμίζουν το τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που έχει επιφέρει το lockdown της Ινδίας στους μετανάστες εργάτες, οι οποίοι έχασαν τις δουλειές τους και δυσκολεύονται να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Καταγγελίες για τραγικές συνθήκες σε ταξίδια με τραίνο

Οι συγκεκριμένοι θάνατοι συνέβησαν σε ειδικά δρομολόγια τραίνων τα οποία έχει μισθώσει η ινδική κυβέρνηση για να βοηθήσει τους εργάτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Υπάρχει όμως έντονη κριτική ότι παρατηρούνται καθυστέρησες στα συγκεκριμένα δρομολόγια των τραίνων εν μέσω καύσωνα, αφήνοντας τους εργάτες να περιμένουν για μέρες, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για έλλειψη τροφής και νερού κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, κατηγορίες τις οποίες τόσο η Εταιρία Σιδηροδρόμων της Ινδίας όσο και η κυβέρνηση απορρίπτουν.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα δεκάδες τραίνα δεν έχουν φτάσει στον προορισμό τους, με τους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι έχουν αλλάξει πορεία τους για λόγους αποσυμφόρησης.

Ένα αγόρι μόλις τεσσάρων ετών αναφέρθηκε ότι πέθανε στον ίδιο σταθμό στην πόλη Muzaffarpur προτού φτάσει στον προορισμό του. Ο πατέρας του δήλωσε ότι ο θάνατος του οφείλεται «στις κακές εγκαταστάσεις στα ειδικά τραίνα για τους μετανάστες εργάτες».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο AFP, η τοπική αστυνομία, το αγόρι πέθανε εξαιτίας κάποιας ασθένειας.

Οι σοροί ακόμα δύο εργατών που έκαναν ένα ταξίδι 1.480 χιλιομέτρων με τραίνο από τη Μουμπάι στο Βαράνασι την Τετάρτη, ανασύρθηκαν την Τετάρτη. Η αστυνομία ανέφερε ότι οι άνδρες 30 και 63 ετών, υπέφεραν από κάποια ασθένεια.

Η οργάνωση Press Trust of India (PTI), δήλωσε ότι άλλοι πέντε μετανάστες εργάτες πέθαναν σε ταξίδια με τραίνο από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη.

Σε ανάρτηση της Εταιρίας Σιδηροδρόμων της Ινδίας στο Twitter αναφέρεται ότι «δεν έχει αναφερθεί κάποιος θάνατος από πείνα ή δίψα».