"Ήρθε ο καιρός, η 29η Μαΐου που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού να κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης", δήλωσε ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, σε διαδικτυακή συνέντευξη με τον Ερσιν Τσελίκ, διευθυντή ειδήσεων της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, αναφερόμενος στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453. 

Ο Αλί Ερμπάς ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα κάνει την πρωινή μουσουλμανική προσευχή, το ναμάζι, στην πλατεία του Σουλταναχμέτ, μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του τζαμιού Σουλταναχμέτ. 

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού, η τουρκική κυβέρνηση πρόκειται να ανοίξει τα μουσουλμανικά τεμένη την Παρασκευή 29 Μαΐου, ημερομηνία που συμπίπτει με την ημέρα της Άλωσης της Πόλης. 

Η επιλογή της ημερομηνίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει πυροδοτήσει σενάρια ότι μπορεί ο πρόεδρος Ερντογάν να εξαγγείλει την μετατροπή του από το 1935 Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα υποσχεθεί στους οπαδούς του από το 2016.

Με προκλήσεις και μπόλικο κιτς η φιέστα

Με... προκλήσεις και μπόλικο κιτς ετοιμάζεται να κάνει φιέστα ο Ερντογάν για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Όπως ανέφερε ο ΣΚΑΙ, έχει στηθεί ένα ομοίωμα τείχους έξω από την Αγία Σοφία, από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, το κανάλι TRT για τους σκοπούς του... σόου.

Το σόου, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής.

Θα διαβαστούν αποσπάσματα από το Κοράνι

Σόου θα κάνει για τη συμπλήρωση 567 χρόνων από την άλωση της Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της τελετής που διοργανώνει το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, θα αναγνωστούν αποσπάσματα από το Κοράνι και θα γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία.

Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη στην δήλωση αυτή σε διάγγελμα, ανακοινώνοντας παράλληλα χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

«Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Άλωσης της Κωνσταντινούπολης που διοργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μας, οι προσευχές θα διαβαστούν στην Αγία Σοφία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.