Σ’ ένα tweet τεσσάρων επιμέρους κομματιών ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών για τον τρόπο που χειρίστηκαν τη διαδήλωση έξω από τον Λευκό Οίκο, το βράδυ της Παρασκευής.

Όπως ανέφερε στο Tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος, «θα τους είχαμε καλωσορίσει με τα πιο λυσσασμένα σκυλιά και με τα πιο απειλητικά όπλα που έχουν δει», ένα είχαν σπάσει την περίμετρο και είχαν εισέλθει στον Λευκό Οίκο, ενώ υποστήριξε ότι πολλοί νέοι πράκτορες «περίμεναν για δράση, “είχαμε τοποθετήσει τους νέους στην πρώτη γραμμή και θα το απολάμβαναν να έκαναν μία καλή εξάσκηση”»

Αναλυτικά το tweet του Ντόναλντ Τραμπ:

«Τρομερή δουλειά χθες βράδυ από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έξω από τον Λευκό Οίκο. Δεν ήταν μόνο επαγγελματίες αλλά ήταν και πολύ ψύχραιμοι. Ήμουν μέσα και παρακολούθησα όλες τις κινήσεις και δεν θα μπορούσα να αισθανθώ πιο ασφαλής. Άφησαν τους “διαδηλωτές” να φωνάξουν και να ξεσπάσουν όσο ήθελαν, αλλά όταν κάποιος γίνεται τόσο ενεργητικός ή τόσο κοντά στις γραμμές θα τους είχαν χτυπήσει γρήγορα και δυνατά και δεν θα ήξερες τι τους είχε χτυπήσει».

«Η πρώτη γραμμή αντικαταστάθηκε με καινούριους πράκτορες, ως δια μαγείας. Το μεγάλος πλήθος, ήταν οργανωμένο επαγγελματικά, αλλά κανείς δεν έφτασε κοντά για να ρίξει τον φράχτη. Εάν το είχαν κάνει θα τους είχαμε καλωσορίσει με τα πιο λυσσασμένα σκυλιά και με τα πιο απειλητικά όπλα που έχουν δει. Τόσο που τουλάχιστον αυτοί οι άνθρωποι θα είχαν χτυπήσει άσχημα. Πολλοί πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας περίμεναν για δράση, “είχαμε τοποθετήσει τους νέους στην πρώτη γραμμή και θα το απολάμβαναν να έκαναν μία καλή εξάσκηση”. Όπως είδατε χθες βράδυ, ήταν πολύ ψύχραιμοι και πολύ επαγγελματίες. Ποτέ μην το αφήσεις να φτάσει στο χέρι σου. Ευχαριστώ! Από την άλλη πλευρά, την κακή, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Μούριελ Μπόουζερ, που πάντα ψάχνει για λεφτά και βοήθεια, δεν άφησε την αστυνομία να επέμβει. “Δεν την άφησε να κάνει τη δουλειά της”. Ωραία!».

Ακόμα σε νεότερο tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένοι διαδηλωτές είχαν «μικρή σχέση με τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ» και τους κατηγόρησε ότι βρέθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο για να προκαλέσουν προβλήματα.

 «Αυτοί οι που είχαν οργανωθεί με μαεστρία έξω από τον Λευκό Οίκο και αποκαλούνταν «διαδηλωτές, είχαν μικρή σχέση με τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ. Ήταν απλώς εκεί για να προκαλέσουν προβλήματα. Η μυστική υπηρεσία τους χειρίστηκε εύκολα. Αυτά είναι “οργανωμένα γκρουπ” που δεν έχουν σχέση με τον Τζορτζ Φλόιντ. Λυπηρό».

Οργή διαδηλωτών έξω από τον Λευκό Οίκο

Οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, συνεχίζονται για τρίτη μέρα σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο  Ντέρεκ Σόβιν, ο αστυνομικός που πίεζε το αριστερό του γόνατο στο λαιμό του 46χρονου συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Το τελευταίο πράγμα που ακούγεται να επαναλαμβάνει ο Φλόιντ είναι «δεν μπορώ να αναπνεύσω, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Το βράδυ της Παρασκευής, μία ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε, στο πάρκο Λαφαγιέτ έξω από τον Λευκό Οίκο και για περισσότερες από πέντε ώρες ήρθαν αντιμέτωποι με τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών που βρίσκονταν πίσω από τα προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Υπήρξαν στιγμές όπου το πλήθος αφαίρεσε τα μεταλλικά κιγκλιδώματα και άρχισε να σπρώχνει τους πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών, τόσο δυνατά ώστε κάποιοι αποκόμισαν μικροτραυματισμούς, προκειμένου να σπάσει την περίμετρο και να πλησιάσει στον Λευκό Οίκο.

Τουλάχιστον σε μία στιγμή, οι πράκτορες απάντησαν με βία σπρώχνοντας και ρίχνοντας σπρέι πιπεριού προς τους διαδηλωτές.

Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν οι διαδηλωτές να εκφράζουν την απέχθεια τους προς το πρόσωπο του Τραμπ και τη συμπαράσταση τους στον Τζορτζ Φλόιντ. Οι διαδηλωτές πέταξαν μέχρι και μπουκάλια με νερό προς τους πράκτορες, οι οποίοι σε όλη τη διάρκεια της νύχτας έφερναν νέα προστατευτικά μεταλλικά κιγκλιδώματα και η περίμετρος ασφαλείας έφτασε μέχρι το πάρκο Λαφαγιέτ.

Η διαδήλωση ξεκίνησε στις 22:00 το βράδυ τοπική ώρα και τα πράγματα ηρέμησαν περίπου στις 3:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Πηγή: CNN