Σήμερα, Σάββατο στις 22:22 ώρα Ελλάδος πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτόξευση πυραύλου στην ιστορία από μία ιδιωτική εταιρία, δηλαδή από την Space X, η οποία ιδρύθηκε από τον Ίλον Μασκ.

Η εκτόξευση έγινε παρουσία χιλιάδων θεατών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς και εν μέσω χειροκροτημάτων.

Τα πρώτα λεπτά της πτήσης εκτυλίχθηκαν χωρίς προβλήματα. Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο έπειτα από πτήση δύο λεπτών, καθώς ο πύραυλος πετούσε με ταχύτητα 4000χλμ/ώρα, ενώ ο δεύτερος όροφος εξακολουθούσε να προωθεί την κάψουλα Crew Dragon, μέσα στην οποία βρίσκονται οι δύο αστροναύτες, προς τον προορισμό της, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι δύο αστροναύτες που θα βρίσκονται μέσα στην κάψουλα θα είναι Ρόμπερτ Μπένκερ και Νταγκ Χάρλι, οι οποίοι είναι φίλοι και συνάδελφοι στην NASA από το 2000.

Ωστόσο θα είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχουν σε μία αποστολή μαζί.

Είναι η πρώτη φορά από το 2011 που η εκτόξευση επανδρωμένης διαστημικής αποστολής πραγματοποιείται από το αμερικανικό έδαφος.

Οι δύο αστροναύτες αναμένεται να φτάσουν μετά από 19 ώρες από την εκτόξευση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου και θα μείνουν για τουλάχιστον ένα μήνα.

Οι καιρικές συνθήκες για σήμερα δεν ήταν ιδανικές αλλά είναι κατά 50% καλύτερες σε σχέση με την Τετάρτη. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι κεραυνοί καθώς μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα του πυραύλου.

Η πρώτη προσπάθεια της εκτόξευσης  SpaceX Falcon 9, έγινε την Τετάρτη ωστόσο ακυρώθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών.

Το σενάριο της ακύρωσης υπήρχε από το μεσημέρι της ίδιας μέρας, επιβεβαιώθηκε όμως λίγο πριν την πραγματοποίησή της που είχε προγραμματιστεί για τις 23:33 ώρα Ελλάδας. 

Οι υπεύθυνοι της διαστημικής υπηρεσίας και της SpaceX αφού συναντήθηκαν αποφάσισαν να αναβάλλουν την εκτόξευση για το Σάββατο.

Με πληροφορίες από New York Times