Τις τουρκικές προκλήσεις με αφορμή την 567η επέτειο της άλωσης από την Κωνσταντινούπολη που έφτασαν στο αποκορύφωμα τους στην κιτς φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έξω από την Αγιά Σοφιά, συμμετείχε ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση στους απογόνους του Βυζαντίου.

«Η Κωνσταντινούπολη είναι η πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας που υπήρξε λίκνο πολλών πολιτισμών και πολλών καταπιεσμένων λαών, υπήρξε πηγή της αυτοκρατορίας. Η βυζαντινή αυτοκρατορία ηττήθηκε στο Μαντζικέρτ και η Ανατολία έγινε τουρκική πατρίδα. Πιστεύω πως τα βυζαντινά υπολείμματα θα εξαλειφθούν και κανένα βρώμικο χέρι και καμία φιλοδοξία δεν θα επισκιάσει την κατάκτησή μας. Εκείνοι οι οποίοι λένε πως η τυραννία ξεκίνησε το 1453, εκείνοι που εποφθαλμιούν την Κωνσταντινούπολη και θέλουν να την πυρπολήσουν και να στήσουν ενέδρες στα σχέδιά μας, θα τους κόψουμε τα χέρια και τα πόδια. Τα παιδιά των Τούρκων μουσουλμάνων θα κάνουν κομματάκια τα παιδιά του Βυζαντίου σε όλα τα μέτωπα και όλα τα επίπεδα», αναφέρει μεταξύ άλλων σε σειρά tweet που αναφέρονται στην άλωση της Κωνσταντινούπολης.