Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη και ο στρατός της Ινδίας αρχικά ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι τρεις Ινδοί (ένας αξιωματικός και δύο στρατιώτες) σκοτώθηκαν σε μια «βίαιη αντιπαράθεση» με κινεζικά στρατεύματα σε διαφιλονικούμενη συνοριακή περιοχή στις πρώτες απώλειες έπειτα από 53 χρόνια.

Στην τελευταία τους ανακοίνωση, οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις τόνισαν πως 17 βαριά τραυματισμένοι Ινδοί στρατιώτες υπέκυψαν στα τραύματά τους

Οι περισσότεροι από τους στρατιώτες έχασαν το βηματισμό τους και έπεσαν από τη στενή κορυφογραμμή των Ιμαλαΐων.

Η αντίδραση εντός Ινδίας είναι ήδη έντονη καθώς σε πορείες εντός της χώρας οι διαδηλωτές καίνε φωτογραφίες του Κινέζου προέδρου, Σι Τζιπίνγκ.

Τις πρώτες του δηλώσεις για το περιστατικό έκανε και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, αφού κρατήθηκε δύο λεπτών σιγή στη μνήμη των 20 στρατιωτών, δήλωσε, ότι «η Ινδία θα προστατεύσει κάθε πέτρα και κάθε ίντσα του εδάφους της».

«Θέλω να διαβεβαιώσω το έθνος ότι η θυσία των στρατιωτών μας δεν θα είναι μάταιη», προσέθεσε ο Μόντι σε τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς της κυβέρνησης,

Μία ημέρα μετά τη βίαιη αντιπαράθεση, τα ινδικά μέσα εκφράζουν τη δική τους εκδοχή, ενώ έχουν αρχίσει να δίνουν στη δημοσιότητα κάποια από τα ονόματα των νεκρών στρατιωτών.

Οι δύο στρατοί οι οποίοι δεν έφεραν οπλισμό, καθώς αυτό είναι μία παράδοση χρόνων ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω ένταση.

Τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν όταν ο επικεφαλής των Ινδών στρατιωτών, ο οποίος σύμφωνα με πηγές είχε τον βαθμό του συνταγματάρχη, σπρώχτηκε και έπεσε από την οροσειρά με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Αυτό όξυνε τα πνεύματα με τους δύο στρατούς να μπλέκουν σε μία μάχη σώμα με σώμα στην οποία συμμετείχαν περίπου 600 άνδρες, οι οποίοι πάλευαν με γκλοπ, πέτρες και άλλα αυτοσχέδια όπλα στο απόλυτο σκοτάδι για σχεδόν έξι ώρες.

Τουλάχιστον τέσσερις ακόμα στρατιώτες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ σύμφωνα με τα ιδικά μέσα που επικαλούνται πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας έχουν σκοτωθεί περίπου 50 Κινέζοι στρατιώτες χωρίς όμως να δίνει κάποιες περαιτέρω πληροφορίες.

Η μία πλευρά επιρρίπτει την ευθύνη στην άλλη για το συμβάν, με τις κινεζικές αρχές προς τ παρόν να μην επιβεβαιώνουν ότι έχουν απώλειες.

Η Κίνα επιρρίπτει την ευθύνη στην Ινδία

Η Κίνα επέρριψε στην Ινδία την ευθύνη για τη χθεσινή σύγκρουση και ο αρχισυντάκτης της ελεγχόμενης από την κυβέρνηση εφημερίδας Global Times ανέφερε πως ο κινεζικός στρατός υπέστη επίσης απώλειες.

Η Κίνα και η Ινδία έχουν εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση στην κοιλάδα Γκαλουάν, στα δυτικά Ιμαλάια εδώ και εβδομάδες με τη μία να κατηγορεί την άλλη για παράνομη είσοδο στο έδαφός της.

Συνομιλίες για την αποχώρηση εκατοντάδων στρατιωτών που αναπτύχθηκαν στην απομακρυσμένη περιοχή διεξάγονται τις τελευταίες δέκα ημέρες ωστόσο δεν έχει διαφανεί κάποια σημαντική πρόοδος.

«Στη διάρκεια της εν εξελίξει διαδικασίας αποκλιμάκωσης στην κοιλάδα Γκαλουάν, βίαιη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας με απώλειες και στις δύο πλευρές», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο ινδικός στρατός.

«Η απώλεια ζωών από ινδικής πλευράς περιλαμβάνει έναν αξιωματικό και δύο στρατιώτες. Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των δύο πλευρών συναντώνται αυτή την ώρα στο σημείο προκειμένου να εκτονώσουν την κατάσταση».

Η Ινδία και η Κίνα ενεπλάκησαν σε έναν σύντομο μεθοριακό πόλεμο το 1962 και δεν μπόρεσαν να διευθετήσουν τη συνοριακή τους διαφορά παρά τις συνομιλίες δύο δεκαετιών.

Συνοριοφρουροί εμπλέκονταν σε αψιμαχίες, ακόμη και γρονθοκοπήματα, όταν περίπολοι αντιπαρατίθεντο, αλλά δεν υπήρξαν απώλειες ζωής στα σύνορα μετά το ξέσπασμα αιματηρών συγκρούσεων στα ανατολικά Ιμαλάια το 1967.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Ινδία να μην αναλάβει μονομερή δράση και να μην προκαλέσει ταραχές.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο δήλωσε πως υπήρξε σοβαρή παραβίαση της συναίνεσης που είχε επιτευχθεί από τις δύο χώρες όταν ινδικά στρατεύματα προκάλεσαν και επιτέθηκαν εναντίον κινεζικού στρατιωτικού προσωπικού, οδηγώντας σε μια σοβαρή φυσική σύγκρουση.

«Αυτό που είναι σοκαριστικό είναι πως στις 15 Ιουνίου, η ινδική πλευρά παραβίασε σοβαρά τη συναίνεσή μας και διέσχισε δύο φορές τη συνοριακή γραμμή και επιτέθηκε στις κινεζικές δυνάμεις, προκαλώντας μια βίαιη φυσική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο συνοριακές δυνάμεις», δήλωσε ο Ζιάο Λιζιάν στους δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

«Η Κίνα εκφράζει την ισχυρή αντίθεσή της και προβαίνει σε αυστηρά διαβήματα προς την ινδική πλευρά», είπε.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Global Times ανέφερε πως η κινεζική πλευρά υπέστη απώλειες, αν και δεν είναι σαφές αν αυτές είναι νεκροί ή τραυματίες.

«Εξ όσων γνωρίζω, η κινεζική πλευρά υπέστη επίσης απώλειες κατά τη διάρκεια της φυσικής σύγκρουσης στην κοιλάδα Γκουλουάν», έγραψε ο Χου Σιτζίν σε ένα tweet. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες. Η Global Times εκδίδεται από τη Λαϊκή Ημερησία, την επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Οι δύο μεγάλες ασιατικές χώρες έχουν αντίπαλες διεκδικήσεις σε μεγάλα τμήματα εδάφους κατά μήκος των ορεινών συνόρων τους, μήκους 3.500 χλμ, αλλά οι αντιπαραθέσεις μεταξύ τους παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές μετά τον πόλεμο του 1962.

Ινδοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι Κινέζοι στρατιώτες εισήλθαν στην ινδική πλευρά της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου (LAC) ή στο ντε φάκτο σύνορο σε διάφορες τοποθεσίες στις αρχές Μαΐου.

Στη διάρκεια των συνομιλιών, η ινδική πλευρά ζήτησε την αποχώρηση των κινεζικών στρατευμάτων ενώ το Πεκίνο είπε πως ο Νέο Δελχί πρέπει να σταματήσει την κατασκευή δρόμων στη διαφιλονικούμενη περιοχή.

«Αυτό είναι πολύ, πολύ σοβαρό, θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα σε οποιονδήποτε διάλογο βρίσκεται σε εξέλιξη», σχολίασε τη χθεσινή σύγκρουση ο πρώην διοικητής του στρατού της Ινδίας Ντ. Σ. Χούντα.

Συμφώνησαν να «κατευνάσουν την ένταση» οι δύο χώρες

Η Κίνα και η Ινδία συμφώνησαν να «κατευνάσουν την ένταση» όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το Πεκίνο έπειτα από την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν κατά τρόπο ισότιμο τα σοβαρά γεγονότα που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση στην κοιλάδα του Γκαλουάν», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά τη συζήτηση που είχαν ο Κινέζος υπουργός Γουάνγκ Γι και ο Ινδός ομόλογός του Σουμπραχμανγιάμ Τζαϊσάνκαρ.

Το Πεκίνο και το Νέο Δελχί συμφώνησαν να «σεβασθούν τη συναίνεση που θα επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των στρατιωτικών από τα δύο μέρη, να κατευνάσουν το συντομότερο δυνατό την κατάσταση στο σημείο και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ηρεμία στις παραμεθόριες περιοχές», πρόσθεσε η κινεζική διπλωματία.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ και Guardian