Ο Μοχάμεντ Ντέρμπα υποστηρίζει ότι ο Πάλμερ χρησιμοποίησε την κασέτα σε μια προσπάθεια να σταματήσει μια έρευνα εναντίον του για απάτη που θα τον έστελνε στη φυλακή.

Οι ισχυρισμοί του Ντέρμπα, περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Μοχάμεντ Τζαμίλ Ντέρμπα, Η Αληθινή Ιστορία ενός Επιχειρηματία», έρχονται στο φως καθώς η αστυνομία άνοιξε εκ νέου την υπόθεση απευθύνοντας έκκληση σε όποιον έχει πληροφορίες για τον ανεξιχνίαστο φόνο του γκάνγκστερ.

Ο Ντέρμπα, σύμφωνα με τη Mirror, υποστηρίζει ότι η κασέτα περιήλθε στην κατοχή του Πάλμερ μέσω επαφών του στον υπόκοσμο.

«Ξεκίνησε “πραξικόπημα” εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο, παρόλο που δεν πέτυχε, έδειξε την αλαζονεία και την περιφρόνησή του για το νόμο. Το βίντεο έφτασε στα χέρια ανθρώπων κοντά στην κυβέρνηση με το μήνυμα να αφήσουν ήσυχο τον Πάλμερ και να κλείσουν την έρευνα εναντίον του» δηλώνει ο Ντέρμπα.

Την εβδομάδα της δολοφονίας του, ο Πάλμερ είχε ενημερωθεί ότι θα ξεκινούσε η δίκη του στην Ισπανία για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Τότε κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο «χρυσοδάχτυλος» προτίθετο να δώσει πληροφορίες στην αστυνομία για άλλους εγκληματίες με αντάλλαγμα να εκπέσουν οι κατηγορίες εναντίον του και η αστυνομία θεωρεί ότι αυτό ήταν το πιθανότερο κίνητρο για τη δολοφονία του.

Ο 78χρονος σήμερα Ντέρμπα έγινε το δεξί χέρι του Πάλμερ όταν το 1989 ενεπλάκησαν σε εμπόριο διαμαντιών στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Η σχέση τους άρχισε να χαλάει όταν βρέθηκαν σε αντίπαλες επιχειρήσεις στην Τενερίφη και ο Ντέρμπα λέει ότι «ο Πάλμερ καταστράφηκε από τις φιλοδοξίες του και επειδή δεν μπορούσε να ξεφύγει από τους εχθρούς του».

Ο πρώην επικεφαλής της Μητροπολιτικής αστυνομίας χαρακτήρισε «γελοίο» τον ισχυρισμό ότι η Σκότλαντ Γιαρντ αναγκάστηκε να κλείσει μια έρευνα εξαιτίας ενός εκβιασμού προς την κυβέρνηση.