Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών, Ghulam Sarwar Khan, οι εμπλεκόμενοι απέτυχαν να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο και οι πιλότοι «ήταν αφηρημένοι» εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Το αεροπλάνο των Πακιστανικών Αερογραμμών συνετρίβη σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία του Καράτσι στις 22 Μαΐου. Μόνο δύο επιβάτες επέζησαν.

«Υπήρξε αμέλεια και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο υπουργός. «Ο πιλότος αγνόησε τις οδηγίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι από την πλευρά τους δεν ανέφεραν τη ζημιά» που η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα προσγείωσης προκάλεσε στο αεροσκάφος, εξήγησε.

Σε όλη τη φάση της προσγείωσης, «ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης δεν ήταν συγκεντρωμένοι και καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης μιλούσαν για τον κορονοϊό», είπε ο Χαν, βασιζόμενος στην απομαγνητοφώνηση των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους που έγινε στη Γαλλία. «Ο ιός τους απασχολούσε πάρα πολύ» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Χαν, το αεροσκάφος δεν είχε κανένα τεχνικό πρόβλημα. «Το μοιραίο αεροσκάφος είχε 100% πτητική ικανότητα. Δεν είχε κανένα τεχνικό πρόβλημα. Ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης ήταν έμπειροι και ικανοί από ιατρικής άποψης για να πετούν το αεροσκάφος».