Η επίθεση έγινε στην γειτονιά Λόμας ντε Τσαπουλτεπέκ στην Πόλη του Μεξικού και τουλάχιστον δύο αστυνομικοί που συνόδευσαν τον Γκαρσία έχασαν τη ζωή τους.

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή που τα μέλη του καρτέλ ναρκωτικών «Νέα Γενιά Τζαλίσκο» (CJNG) κατεβαίνουν από αυτοκίνητα, μπαίνουν σε μία καρότσα φορτηγού και με στρατιωτικά όπλα στοχεύουν τον αρχηγό της αστυνομίας.

Η δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού Κλαούντια Σάινμπαουμ με ανάρτηση στο twitter τόνισε πως δεν «διατρέχει κίνδυνο η ζωή» του Ομάρ Γκαρσία Χαρφούς.

Ένας αξιωματούχος της Πόλης του Μεξικού δήλωσε ότι δύο από τους αστυνομικούς συνοδούς του Ομάρ Γκαρσία Χαρφούς σκοτώθηκαν στο περιστατικό και ότι ο αρχηγός της αστυνομίας έφερε τρεις πληγές από σφαίρες.

Η Ερνεστίνα Γοδόι, γενική εισαγγελέας της Πόλης του Μεξικού, είπε ότι συνελήφθησαν 12 άτομα.

Μιλώντας σε τακτική συνέντευξη Τύπου, ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι η επίθεση εναντίον του αρχηγού της αστυνομίας «συνδέεται αδιαμφισβήτητα με το έργο που γίνεται για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και ηρεμία στην Πόλη του Μεξικού και στη χώρα».

«Μια επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον του υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας της Πόλης του Μεξικού. Ήταν η δήμαρχος της πόλης, Κλαούντια Σάινμπαουμ, που με ενημέρωσε για αυτήν, αναφέροντας ότι ο υπουργός τραυματίστηκε», δήλωσε ο Λόπεζ Ομπραντόρ.

Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για σφοδρή ανταλλαγή πυρών που διήρκησε για αρκετά λεπτά κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην Λόμας ντε Τσαπουλτεπέκ, η οποία είναι γειτονιά πλουσίων και κατοικιών πρεσβευτών. Η περιοχή στα δυτικά της πόλης, όπου σπανίως ξεσπούν βίαια περιστατικά που τα τελευταία χρόνια πλήττουν πολλά μέρη της χώρας, ιδιαίτερα φτωχότερα.

Η επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, έρχεται μια μέρα μετά από μια ανακοίνωση της μεξικανικής κυβέρνησης σχετικά με τους περιοχές επιρροής των καρτέλ διακινητών ναρκωτικών στη μεγαλούπολη του Μεξικού.

Στην Κοιλάδα του Μεξικού, που αποτελείται από την Πόλη του Μεξικού και την τεράστια μητροπολιτική της περιοχή, περίπου έξι συμμορίες δραστηριοποιούνται, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Λουίς Κρεσέντσιο Σαντοβάλ.

Παρά το αυξανόμενο έγκλημα που μαστίζει το Μεξικό για περισσότερο από μια δεκαετία, η πρωτεύουσα παραμένει σχετικά ήρεμη σε σύγκριση με άλλα μέρη της χώρας, όπου συμμορίες έχουν μεγαλύτερη επιρροή και ενεργούν με ατιμωρησία.