«Και η Αγία Σοφία που λόγω της ιερότητάς της είναι ένα ζωτικό κέντρο στο οποίο αγκαλιάζονται η ανατολή με τη δύση, θα διασπάσει τους δύο αυτούς κόσμους σε μία στιγμή που η ανθρωπότητα ταλαιπωρείται και δοκιμάζεται από την πανδημία του κορονοϊου», ανέφερε ο Πατριάρχης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε πως το 2016 είχε στείλει γράμμα στον διευθυντή θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας «και είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για τη μετατροπή του καθεστώτος στην Αγία Σοφία» ενώ «θεωρούμε άτοπο και ζημιογόνο τον 21ο αιώνα η Αγία Σοφία που είναι αφιερωμένη στη σοφία του Θεού κάνει τους πιστούς να όλων των θρησκειών να συναντιούνται, να γίνεται αιτία αντιπαραθέσεως».

«Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που το κατέχει αλλά δε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο τουρκικός λαός έχει την υψίστη τιμή να αναδεικνύει το μνημείο. Ως μουσείο η Αγία Σοφία δύναται να λειτουργεί ως τόπος συναντήσεων λαών και πολιτισμών, αλληλεγγύης, χριστιανισμού και ισλάμ για τον σύγχρονο κόσμο» είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η αναφορά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο 2:19:00 που ακολουθεί: 

Στις 2 Ιουλίου το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας θα αποφασίσει για την τύχη της Αγίας Σοφίας, αν μετά δηλαδή από 86 χρόνια, θα πάψει να είναι μουσείο και θα ανοίξει τις πύλες της ως τζαμί.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, περίπτερα στήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε επαρχίες της Τουρκίας και μέχρι την Παρασκευή, όταν και έληξε η εκστρατεία, είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 10.000 υπογραφές.