Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε ότι η απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 για μετατροπή από τζαμί σε μουσείο ήταν σύννομη, όπως και αντίστοιχη απόφαση του 2008.

Με βάση το ΣΚΑΙ, το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι το στάτους μπορεί να αλλάξει με Προεδρικό Διάταγμα, όπως άλλαξε και το 1934.

Έτσι, η μπάλα είναι και πάλι στο... πολιτικό γήπεδο.

Χθες Τετάρτη, λίγο πριν τη συνεδρίαση, του ΣτΕ για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας παρενέβη και πάλι η αμερικανική κυβέρνηση, ζητώντας να μην υπάρξει μετατροπή σε τέμενος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με δήλωσή του προέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως μουσείου, μετά την πρόταση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί σε τέμενος αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, ως υπόδειγμα της δέσμευσής της για τον σεβασμό των θρησκευτικών παραδόσεων και της ποικιλόμορφης ιστορίας που συντέλεσαν στη Δημοκρατία της Τουρκίας και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη σε όλους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Πομπέο πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας συνιστά υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτιρίου.