Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν, Νουμάν Κουρτουμούς, ρωτήθηκε σχετικά με το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και εξέφρασε την επιθυμία του να ανοίξει για προσευχή πριν τις 15 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει η Milliyet ο Κουρτομούς απάντησε:

«Αν με ρωτούσατε θα την άνοιγα σήμερα. Ελπίζουμε η Αγία Σοφία να ανοίξει νωρίτερα και πριν τις 15 Ιουλίου. Περιμένουμε να ανοίξει για προσευχή. Ελπίζουμε σε θετική απόφαση του ΣτΕ».

Ακυρώνει το διάταγμα τοπυ 1934 το Συμβούλιο της Επικρατείας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε την Πέμπτη 2 Ιουλίου ότι η απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 για μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε μουσείο ήταν σύννομη, όπως και αντίστοιχη απόφαση του 2008.

Το ΣτΕ λοιπόν αποφάνθηκε ότι το στάτους μπορεί να αλλάξει με Προεδρικό Διάταγμα, όπως άλλαξε και το 1934.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Διεθνών Κοινωνικών Μέσων (USMED), Μεχμέτ Αρντίτς, σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι το ΣτΕ προσανατολίζεται στο να ακυρώσει το διάταγμα του 1934 και να εκδώσει απόφαση υπέρ της μετατροπής της σε τζαμί.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ομόφωνα την απόφαση της Αγίας Σοφίας με ημερομηνία 27.11.1934. Πρέπει να γίνει τζαμί. Η τελεία μπήκε. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση».

Νωρίτερα, άλλος δημοσιογράφος της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ» με πηγές μέσα στο προεδρικό παλάτι, χωρίς να το αναφέρει ξεκάθαρα, ανέφερε ότι το ΣτΕ είναι προς την κατεύθυνση του να θεωρήσει άκυρη την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του 1934 (με την υπογραφή του Ατατούρκ) και να αποφασίσει ότι τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Οκάν Μουντερίσογλου διαβεβαιώνει πάντως ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι ομόφωνη και ότι η απόφαση αυτή τη στιγμή είναι στη φάση της σύνταξής της.

«Η απόφαση θα είναι πολύ συγκεκριμένη και θα εξαλείψει τις συζητήσεις ριζικά», αναφέρει.

Σύμφωνα πάντως με το A Haber, η πιθανότερη ημερομηνία για την ανακοίνωση της απόφασης φέρεται να είναι η Παρασκευή 10 Ιουλίου.

Με πληροφορίες από Sigmalive