Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ο προσκείμενος στο κεμαλικό κόμμα, δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είπε ουσιαστικά ότι μπορεί αυτή η απόφαση να οδηγήσει σε αντίποινα σε χώρες όπου υπάρχουν τζαμιά.

Διερωτήθηκε δε τι άλλαξε από τότε που ο Ερντογάν φοβόταν για την τύχη των τζαμιών και έλεγε «αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά τζαμιά σε διάφορες χώρες του κόσμου, μήπως αυτοί που λένε να ανοίξει η Αγία Σοφία για μουσουλμανική προσευχή, γνωρίζουν τι θα πάθουν αυτά τα τζαμιά;»

«Τι θα γίνει εάν οι κυβερνώντες αυτών των χωρών πουν ‘θεωρούμε επίθεση κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τις κατηγορίες εναντίον της απόφασής μας για τα τζαμιά;’ Αυτό θα κριθεί από το οπωσδήποτε από το έθνος μας το οποίο διαθέτει κοινή λογική. Θέλω πολύ να το κρίνει αυτό ο λαός και θα το κρίνει» είπε. 

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είπε εμφανώς ειρωνικά ότι θα στήριζε την απόφαση αν πρόσφερε θέσεις εργασίας: «Εάν αυτή η αλλαγή στην Αγία Σοφία θα προσθέσει τόσο υλικό όσο και πνευματικό πλούτο, θα ανακουφίσει τα εκατομμύρια άνεργους, θα προσφέρει εργασία στα εκατομμύρια νέων αποφοίτων πανεπιστημίων μας, εάν η χώρα μου κερδίσει σεβασμό στην διεθνή κοινή γνώμη, τότε στηρίζω μέχρι τέλους αυτή την απόφαση».

Πληροφορίες:sigmalive.com