Η Γκισλέιν Μάξγουελ κατηγορείται ότι στρατολογούσε νεαρά κορίτσια, ορισμένα εκ των οποίων ανήλικα, για λογαριασμό του Τζέφρι Έπσταιν, που πέθανε στη φυλακή τον Αύγουστο του 2019.

Η Μάξγουελ συνελήφθη στο Νιου Χαμσάιρ στις 2 Ιουλίου και βρίσκεται αντιμέτωπη με έξι κατηγορίες, περιλαμβανομένων τεσσάρων για διακίνηση ανηλίκων για παράνομες σεξουαλικές πράξεις το διάστημα 1994-1997 και δύο για ψευδορκία. Εάν κριθεί ένοχη στο σύνολο των κατηγοριών σε βάρος της, η 58χρονη κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη.

«Αθώα, κ. δικαστά», είπε η Μάξγουελ, απαντώντας σε ερώτηση του δικαστηρίου για το τι δηλώνει απέναντι στις κατηγορίες που τη βαρύνουν.

Η κατηγορουμένη εμφανίστηκε μέσω βιντεοκλήσης από τη φυλακή του Μπρούκλιν, όπου κρατείται.

Υπόθεση Επστάιν: Οι κατηγορίες και η αυτοκτονία στο κελί του

Στις αρχές του Ιουλίου του 2019 απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του Τζέφρι Επστάιν ότι είχε οργανώσει, επί σειρά ετών, δίκτυο αποτελούμενο από δεκάδες κορίτσια, που βρίσκονταν υπό την εξουσία του, τα οποία χρησιμοποιούσε για συνεδρίες μασάζ που εξελισσόταν σε βιασμό σε πολλές κατοικίες του, κυρίως στο Μανχάταν και την Φλόριντα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που δόθηκε στη δημοσιότητα, μεταξύ του 2002 και του 2005, ο Επστάιν «έτρεχε» το κύκλωμα trafficking, πληρώνοντας εκατοντάδες δολάρια σε ανήλικα κορίτσια -ηλικίας κάτω των 14 ετών- για να κάνουν σεξ μαζί του. Ο Επστάιν πλήρωνε ακόμα συνεργάτες του για να δελεάζουν μικρά κορίτσια να πηγαίνουν στο σπίτι του αλλά και κάποια από τα θύματα για να του βρουν άλλα κορίτσια τα οποία κακοποιούσε.

Δήλωνε αθώος αλλά αντιμετώπιζε ποινή έως και 45 χρόνια φυλάκισης. 

Στις 10 Αυγούστου του 2019, ο 66χρονος Επστάιν βρέθηκε νεκρός στο κελί του στη φυλακή της Νέας Υόρκης όπου κρατούνταν. Τα αποτελέσματα της αυτοψίας έδειξαν αυτοκτονία δι' απαγχονισμού, ενώ είχε προβεί και σε αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Η περιουσία που άφησε πίσω του ο χρηματιστής υπολογίζεται σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια.

Είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη και ήταν ένας από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους χρηματιστές των ΗΠΑ, με ισχυρές διασυνδέσεις με την επιχειρηματική και πολιτική ελίτ.

Ήταν γνωστές οι σχέσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Μπιλ Κλίντον και τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.