Όπως φαίνεται στα βίντεο που μεταδίδουν από το πρωί τουρκικά ΜΜΕ, εργάτες ξηλώνουν τις ταμπέλες που έγραφαν ότι ο ναός είναι μουσείο, ενώ εργασίες γίνονται και στον θόλο και σε άλλα σημεία της Αγίας Σοφίας.

Παράλληλα πρόκειται να γίνουν οι εργασίες για να τοποθετηθούν κουρτίνες ώστε να καλυφθούν οι αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά.

Bild: Ο Ερντογάν σχεδιάζει να βγάλει... λόγο μέσα στην Αγία Σοφία στις 24 Ιουλίου

Για... κήρυγμα εντός της Αγίας Σοφίας ετοιμάζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 24 Ιουλίου που θα επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τέμενος, σύμφωνα με τη Bild.

Με βάση τις πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, ο Ερντογάν, ανήμερα της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, ετοιμάζεται να βγάλει λόγο, την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί μουσουλμανική προσευχή μέσα στην Αγία Σοφία.

Την ίδια σστιγμή η εφημερίδα Handelsblatt επικρίνει τη στάση της Ευρώπης λέγοντας: Στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει εδώ και καιρό καμία κοινή γραμμή για τα καμώματα του Ερντογάν».

Και η εφημερίδα συνεχίζει λίγο παρακάτω: «O Ερντογάν όλο και αλληθωρίζει προς τη Γηραιά Ήπειρο για να πάει μπροστά τη χώρα του. Τώρα όμως άλλαξαν τα πράγματα. Τώρα είναι ο αρχηγός της τουρκικής κυβέρνησης που επιβάλλει την ατζέντα του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η αλλαγή στην Αγία Σοφία δεν είναι παρά μια επίδειξη ισχύος. Ένα σαφές πλάνο θα βοηθούσε όμως και τις δυο πλευρές. Και το σχέδιο αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζει την πραγματικότητα. Κι αυτή είναι πως η ΕΕ δεν έχει θέση για έναν υποχθόνιο. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα πρέπει να διακοπούν. Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για ένα νέο επίπεδο στις σχέσεις με την Άγκυρα. Παράλληλα όμως η Τουρκία είναι ένας στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης, που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προσφέρει στήριξη».

Δύο ιμάμηδες, 24ωρο κοράνι και ελεύθερη είσοδος - Έτσι θα κάνει τζαμί την Αγία Σοφία ο Ερντογάν

Κοράνι όλο το 24ωρο και ένα τεράστιο κόκκινο χαλί, συνθέτουν το νέο σκηνικό που θα επικρατεί μέσα στην Αγία Σοφία μετά την απόφαση για τη μετατροπή της σε τζαμί.

Την Παρασκευή 24 Ιουλίου η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ως τζαμί και θα γίνει η πρώτη προσευχή.

Η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή κάθε μέρα και για τις πέντε προσευχές.

Το Κοράνι θα ακούγεται όλο το 24ωρο ενώ θα διοριστούν δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες.

Οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με φως και ειδική τεχνολογία ενώ κάποια θρησκευτικά σύμβολα θα μεταφερθούν.

Επίσης η είσοδος για τους τουρίστες θα είναι ελεύθερη και θα μπορούν να βλέπουν τα ψηφιδωτά συγκεκριμένες ώρες.

Στην Αγία Σοφία θα στρωθεί κόκκινο χαλί 14.000 τετραγωνικών μέτρων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε πως το βράδυ της ανακοίνωσης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν κοιμήθηκε καθόλου.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να έχει υποστηρίξει πως θέλει να «ελευθερώσει» το τζαμί Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

«Η ανάσταση της Αγίας Σοφίας είναι ο προάγγελος της απελευθέρωσης και του τζαμιού Αλ Άκσα. Η ανάσταση της Αγίας Σοφίας είναι το βήμα που περίμεναν οι μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο για να απελευθερωθούν» είπε κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του.