Παρουσία χιλιάδων πιστών ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020, η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, μετά την επαναλειτουργία της ως τζαμί ύστερα από 86 χρόνια, με τον Τούρκο πρόεδρο να πρωτοστατεί.

Η τελετή ξεκίνησε με ανάγνωση στίχων του Κορανίου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό.

Μάλιστα ο ανώτατος ιμάμης και επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), Αλί Ερμπάς, σε μία κίνηση συμβολισμού που παραπέμπει σε οθωμανική κατάκτηση, όπως επισημαίνει ο ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ανέβηκε στον άμβωνα σέρνοντας ένα οθωμανικό ξίφος.

Μετά το τέλος της προσευχής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, «η Αγιά Σοφία ήταν τζαμί και έγινε πάλι τζαμί. Επέστρεψε στην πραγματική της μορφή όμως θα παραμείνει ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς».

Αμέσως μετά ο Ερντογαν επισκέφθηκε τον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο οι πιστοί που βρέθηκαν έξω από την Αγία Σοφία ήταν 350.000.

Από τις 10 το πρωί της Παρασκευής, το μνημείο υποδέχτηκε τους πρώτους πιστούς ενώ η πρώτη μουσουλμανική προσευχή ξεκίνησε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε στην Αγία Σοφία για τις πρώτες μουσουλμανικές προσευχές εκεί αφότου ανακοίνωσε τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί.

Ο Ερντογάν και οι πλέον υψηλόβαθμοι υπουργοί του, φορώντας λευκές μάσκες για την προστασία τους από την COVID-19, γονάτισαν πάνω σε γαλάζια χαλιά κατά την έναρξη μιας τελετής που σημαδεύει την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο μνημείο.

Νωρίτερα ουρές σχηματίστηκαν σε σημεία ελέγχου γύρω από το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας επέβλεπαν τη διατήρηση της ασφάλειας. Μόλις περνούσαν τα σημεία ελέγχου, οι πιστοί κάθονταν πάνω σε χαλάκια προσευχής σε ασφαλισμένες περιοχές έξω από το κτίριο στην πλατεία Σουλταναχμέτ.

Εξαιτίας της πανδημίας, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι το πολύ χίλιοι πιστοί θα μπορούσαν να προσευχηθούν στο εσωτερικό του ναού. Όμως, πολύ περισσότεροι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν στους εξωτερικούς χώρους.

Λόγω της συρροής πιστών, πολλοί από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκες, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε πριν από το μεσημέρι ότι όλοι οι χώροι πέριξ της Αγίας Σοφίας ήταν γεμάτοι.

Σε ένδειξη του χάους που επικράτησε, δεκάδες άνθρωποι παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό για να τρέξουν προς την Αγία Σοφία, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το «τέμενος Αγία Σοφία».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο, ο κυβερνήτης ανέφερε πως «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και sigmalive

Διαβάστε Ακόμα 

Αγία Σοφία: Πλήθος κόσμου στην πρώτη λειτουργία ως τζαμί - Παρών και ο Ερντογάν (pics & vids)

Άλλαξε η επιγραφή στην Αγία Σοφία, γράφει: «Μεγάλο τζαμί» (pics)