«Άλλες χώρες, όπως και η Ισπανία, δέχτηκαν ότι η Αγία Σοφία αποτελεί θέμα κυριαρχίας της», είπε αρχικά ο Τσαβούσογλου. «Πρέπει να το αποδεχτεί και η Ελλάδα», τόνισε αναφορικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ακόμα αναφορικά με το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στην πορεία διαμαρτυρίας της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε ότι «συμπεριφορές αδυναμίας όπως το κάψιμο της τουρκικής σημαίας τους ταιριάζει. Εμείς ανεβαστήκαμε την ελληνική σημαία ακόμα και όταν είχαμε ρίξει τους Έλληνες στη θάλασσα. Είμαστε ένα τέτοιο έθνος. Οποιοσδήποτε πρέπει να σεβαστεί την απόφαση που πήραμε. Επίσης σεβόμαστε το αίτημα για σεβασμό της παγκόσμιας κληρονομιάς».

Ο Τούρκος υπουργός αντέδρασε έντονα στον όρο «κοινός οίκος» πολιτισμών και θρησκειών που χρησιμοποίησε η Αράντσα Γκονζάλεθ, λέγοντας ότι η Αγία Σοφία είναι μόνο τζαμί κι όχι οίκος για άλλες θρησκείες.

«Αν εννοεί (η Ισπανίδα ΥΠΕΞ) στο να είναι ανοιχτή ώστε να μπορούν όλοι να την επισκέπτονται (την Αγία Σοφία), εντάξει. Αλλά αν θέλει να πει ότι η Αγία Σοφία που άνοιξε πάλι ως τζαμί, ως Μέγα Τζαμί, για λειτουργία, ότι είναι ένας χώρος λατρείας και για άλλες θρησκείες, εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό. Η Αγία Σοφία είναι τζαμί από το 1453. Για μία συγκεκριμένη περίοδο, 86 χρόνων, έγινε μουσείο, αλλά από το 1453 είναι τζαμί. Αλλά αν λέει ότι με την επαναλειτουργία της σήμερα ως τζαμί, ότι έχει ανοίξει παράλληλα κι ως τόπος λατρείας και για άλλες θρησκείες και δόγματα, τουλάχιστον έτσι το άκουσα εγώ από τη διερμηνεία και το λέω να διορθωθεί, αυτό δεν είναι δυνατόν. Αλλά θα την προστατεύσουμε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων και των εικόνων, μαζί με ό,τι άλλο υπάρχει μέσα και αν εννοείτε ότι μπορεί να είναι ανοιχτή για επίσκεψη προς όλους, τότε συμφωνώ».

Από την πλευρά της υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Αγία Σοφία να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

«Για μας είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγίας Σοφίας να διατηρηθεί», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα.

Στη συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ΕΕ ότι είναι προκατειλημμένη και υποστηρίζει τον Χαφτάρ και τιμωρεί την κυβέρνηση της Λιβύης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, sigmalive.com και Sabah

Διαβάστε ακόμα

Le Figaro για Ερντογάν: Στην Αγία Σοφία βλέπει την ολοκλήρωση του ισλαμοεθνικιστικού του ονείρου

«Τα κακομαθημένα της Ευρώπης να μην ξεχάσουν τι συνέβη στο Αιγαίο»: Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την Αγία Σοφία