Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, ο Τούρκος πάρεδρος πραγματοποίησε δηλώσεις μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου που ξεκίνησε στις 15:40 και απήθυνε ένα διάγγελμα ουσιαστικά, αφού μιλούσε για περίπου μισή ώρα για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ακόμα μία φορά υποστήριξε ότι, «δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη και τον πλούτο κανενός και καμίας χώρας. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πετύχουμε τους μελλοντικούς μας στόχους, τόσο για την αντιστάθμιση των αδικιών που έχουμε υποστεί στο παρελθόν όσο και για την υπεράσπιση των σημερινών μας δικαιωμάτων».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μετά από 86 χρόνια, το οποίο παρουσίασε ως το μεγάλο του επίτευγμα.

«Το εκ νέου άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για λατρεία αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα άσκησης της εθνικής μας κυριαρχίας. Είναι το σύμβολο του τουρκικού έθνους και του ισλάμ. Η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να υπηρετεί το έθνος μας ως τόπος λατρείας για όλους τους μουσουλμάνους. Εχθρικές επιθέσεις και πολιτικές κρίσεις δεν μπορούν να καταστρέψουν την πατρίδα μας. Με το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης του έθνους μας», προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα, έκανε έκκληση στους νέους με αφορμή το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας να συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή. Ακόμα τόνισε ότι τον χώρο θα μπορούν αν επισκέπτονται και Χριστιασνοί, χωρίς όμως να μπορούν να ασκούν και λατρευτικά καθήκοντα

Ακόμα δήλωσε ότι «βρεθήκαμε μαζί με τους πιστούς μας μετά από 86 χρόνια στην Αγία Σοφία, μέσα σ' αυτό το μεγάλο τζαμί».

Επανέλαβε ότι η Αγία Σοφία θα είναι 24 ώρες το 24ωρο ανοιχτή. Μάλιστα, σημείωσε ότι θα επιτηρούν την Αγία Σοφία 500 αστυνομικοί νυχθημερόν.

Επίσης ασναφέρθηκε με μία φράση στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο λέγοντας ότι, «ανάμεσα στους στόχους μας για το 2023 και για τη μεγάλη Τουρκία είναι η ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Open, στόχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν να τονώσει με κάθε τρόπο το φρόνημα του τουρκικού λαού μέσα από το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, τη στιγμή που η τουρκική λίρα κατρακυλάει.

Διαβάστε ακόμα

Εκτός Ελέγχου ο Οκτάι: Κόκκινες γραμμές «γαλάζια πατρίδα» και Λιβύη – Γενοκτονίες σε Κρήτη και Κύπρο

Νέο κρεσέντο προκλήσεων από Τσαβούσογλου: Το να καίνε σημαίες ταιριάζει στους Έλληνες