Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι αναβάλλονται οι σεισμογραφικές έρευνες του Oruc Reis για τουλάχιστον ένα μήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Καλίν, θα γίνουν διαβουλεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Η αναβολή των ερευνών έγινε κατόπιν εντολής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον κ. Καλίν.

«Στην τελευταία μας Navtex η Ελλάδα αντέδρασε με υπερβολικό τρόπο και η περιοχή των ερευνών του Oruc Reis σχεδιάστηκε 180 χιλιόμετρα από το Καστελόριζο. Ο πρόεδρος μας δήλωσε πως αφού θα γίνουν συνομιλίες περιμένουμεγια ένα χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Καλίν σε συνέντευξη του στο CNN Turk.

Ταυτόχρονα ο Καλίν σχολίασε πως ο γερμανικός Τύπος ήταν υπερβολικός σε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης.

Επεσήμανε πως «υπήρξε δημιουργική συμβολή της Άνγκελα Μέρκελ» και τόνισε πως η Άγκυρα «είναι έτοιμη να συνομιλήσει χωρίς προϋποθέσεις και όρους».

Συνεχής επιφυλακή

Σε πλήρη επιφυλακή και εγρήγορση παραμένει η Αθήνα, παρά την αποκλιμάκωση που επήλθε μετά την απομάκρυνση του τουρκικού στόλου από τα μικρασιατικά παράλια

Η ελληνική πλευρά βλέπει μια σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια τους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ένταση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Η λήξη συναγερμού με την Τουρκία μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη, λένε στο Reader.gr γνώστες των ελληνοτουρκικών αφού ο Ταγίπ Ερντογάν εδώ κι αρκετό διάστημα δοκιμάζει τις αντιδράσεις της Ελλάδας και των συμμάχων της για να πετύχει τους στρατηγικούς του στόχους.

Σύμφωνα με την κυρίαρχη σχολή σκέψης η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να βάζει και να βγάζει το στόλο στο Αιγαίο και να προκαλεί συναγερμό στην ελληνική πλευρά.

Παράλληλα, τεστάρει όχι μόνο την Αθήνα, αλλά και τη Γερμανία που ασκεί την προεδρία στην ΕΕ, αλλά και και την γαλλική κυβέρνηση, που έχει εκφραστεί με πολύ δυναμικό τρόπο απέναντι στα τουρκικά συμφέροντα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Κατά συνέπεια δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια άλλη Navtex από τις 2 Αυγούστου και μετά, αν όχι κοντά στο Καστελόριζο, ίσως εγγύτερα προς την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Διαβάστε Ακόμα 

Νέο χτύπημα Ερντογάν: Η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί είναι το μεγάλο μου επίτευγμα

 

Νέο κρεσέντο προκλήσεων από Τσαβούσογλου: Το να καίνε σημαίες ταιριάζει στους Έλληνες