Το μοναστήρι με ιστορία 16 αιώνων ξανανοίξει σήμερα, Τρίτη 28 Ιουλίου, μετά από πέντε χρόνια στα οποία πραγματοποιήθηκαν εργασίες αναστήλωσης.

Τα εγκαίνια σε όλα τα τμήματα τη μονής από τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ενώ μίλησε μέσω βιντεοκλήσης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά η λειτουργία του δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά.

«Στις 15 Αυγούστου οι Ορθόδοξοι θα μπορέσουν να παρευρεθούν στη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, η ο ποία είχε ανασταλεί εξαιτίας των εργασιών αναστήλωσης».

Ακόμα με αφορμή την κριτική που του έχει ασκηθεί για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την πρώτη προσευχή που πραγματοποιήθηκε, είπε:

«Δεν είμαστε ένα έθνος που έχει στόχους τους συμβολισμούς άλλων θρησκειών, εάν ήμασταν έτσι η Παναγία Σουμελά δεν θα υπήρχε εδώ και πέντε αιώνες».

Οι εργασίες αναστήλωσης ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2016 και τον Μάιο του 2019 είχε ανοίξει για τους επισκέπτες ένα μικρό κομμάτι.

Το μοναστήρι που βρίσκεται στην περιοχή Μάτσκα στην επαρχία της Τραπεζούντας και συμπεριλήφθηκε το 2000 στην προσωρινή λίστα των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Η πρώτη θρησκευτική λειτουργία στη μονή της Παναγίας Σουμελά μετά από 88 χρόνια έλαβε χώρα στις 15 Αυγούστου του 2010 κατόπιν άδειας από το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού.

Για ν' ανοίξει η μονή χρειάστηκε να στερεωθούν 10.000 τόνοι βράχων που την απειλούσαν με συρματόπλεγμα μήκους 16.000 μέτρων.

Με πληροφορίες από Andolu

Διαβάστε ακόμα:

Νέα Τουρκική πρόκληση: Απέσυρε το Oruc Reis και ενεργοποιεί το Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Νεσχάν Μουλαζίμ για Αγία Σοφία: «Σοκαρίστηκα και έκλαψα πολύ»