Σε δήλωσεις που πραγματοποίησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι παρότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ και το Βερολίνο η Άγκυρα να μην κάνει γεωτρήσεις και έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, «η Ελλάδα έδειξε τις αληθινές της προθέσεις με την συμφωνία της με την Αίγυπτο και επομένως και η Τουρκία προχωράει στα σχέδια της για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο».

Ακόμα κάλεσε τις χώρες του Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας «αποδεκτής φόρμουλας που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων».

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Άγκυρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία η οποία θα έχει ως στόχο να αποκλείσει τη χώρα του στις ακτές της.

Αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «το να αγνοεί κανείς τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένα τεράστιο κομμάτι γης όπως είναι η Τουρκία αποτελεί λάθος. Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια εγκλωβισμού μας στις τουρκικές ακτές» και ότι «σκοτεινιάζουν το μέλλον τους όσοι κλείνουν τ' αυτιά τους στις εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο».

Ακόμα ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα ότι το Oruc Reis έχει ξεκινήσει από το πρωί τις έρευνες στην περιοχή που ανακοίνωσε η Τουρκία, ενώ υποστηρίζει το αφήγημα ότι για την ένταση ευθύνεται η Ελλάδα εξαιτίας της συμφωνίας με την Αίγυπτο και όχι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμα:

Ηχηρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Σταματήστε τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis

Εντολή Δένδια για αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία