Ένα βίντεο από την ομιλία που πραγματοποίησε τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, υποτιτλισμένο στα ελληνικά δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξανακάνει το πρακτορείο, ενώ στη λεζάντα που συνοδευθεί το βίντεο στέκεται μόνο στο σημείο που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται στη συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου.

«Ελάτε, ως όλες οι χώρες του Μεσογείου, να ενωθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων».

Στο βίντεο που εκτός από τον Τούρκο πρόεδρο, διακρίνεται και το Oruc Reis συνοδεία των τουρκικών μαχητικών, σύμφωνα με τη μετάφραση του Anadolu, ο Ερντογάν λέει:

«Αναβάλαμε τις σεισμικές δραστηριότητες εξερεύνησης στην περιοχή για λίγο, κατόπιν αιτήματος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ ως ένδειξη καλής θέλησης.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν ενήργησε με καλή πίστη και στράφηκε σε συμφωνία με την Αίγυπτο που δεν είχε καμία νομική βάση. Εδώ, υπογραμμίζοντας θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις ούτε στη θάλασσα, ούτε στη γη, ούτε στα δικαιώματα και στα νόμιμα συμφέροντα κανενός.

Το μοναδικό αίτημα μας είναι να μας αντιμετωπίζουν με την ίδια κατανόηση. Φυσικά δεν θα συναινέσουμε σε προσπάθεια να μας φυλακίσει στις παραλίες μας μέσω νησιών μερικών τετραγωνικών χιλιομέτρων, αγνοώντας ένα γιγάντιο κομμάτι γης 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων όπως η Τουρκία.

Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα υποκύψει σε μια τέτοια παράλογη και αβάσιμη απαίτηση.

Ελάτε, ως όλες οι χώρες του Μεσογείου, να ενωθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων.

Εκείνοι που κλείνουν τα αυτιά τους σε αυτή την έκκληση της χώρας μας σκοτεινιάζουν το μέλλον τους με τα χέρια τους με μια σειρά πρωτοβουλιών που είναι πέρα από τη δύναμη τους.

Παρακαλούμε όλους αυτούς που ακόμη δεν αντιλήφθηκαν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας σχετικά μ' αυτό το θέμα μια ώρα νωρίτερα να δούνε την πραγματικότητα και να αναζητούν τη λύση στο τραπέζι

Είμαστε πάντα εδώ και έτοιμοι να επιλύσουμε τις ασυμφωνίες μέσω διαλόγου και στη βάση δικαίου.

Μέχρι να κυριαρχήσει κοινή λογική σε αυτό το ζήτημα, εμείς ως Τουρκία θα εφαρμόζουμε τα δικά μας σχέδια στο πεδίο της διπλωματίας και στην αλάνα».