Νότια της Κρήτης έχουν ήδη φτάσει ένα ελικοπτεροφόρο και μία γαλλική φρεγάτα, η οποία ήδη συμμετέχει σε κοινά γυμνάσια με τον ελληνικό στόλο, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών. 

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE». 

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Οι γαλλικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή για τις επόμενες ώρες. 

Πρόκειται για έμπρακτη απόδειξη των όσων ανακοίνωσε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν.  Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε χθες ξεκάθαρο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά προκειμένου να σταματήσει τις προκλητικές και παραβατικές συμπεριφορές. Λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε με ανάρτησή του στο Twitter «τελεσίγραφο» στην Τουρκία ώστε να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο προκαλούν εντάσεις. «Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά την παρουσία του γαλλικού στρατού στην ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες μέρες σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», έγραψε σε tweet του ο Εμάνουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι: «Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας για έρευνες για πετρέλαιο προκαλούν εντάσεις. Θα πρέπει να μπει ένα τέλος σ' αυτό προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για έναν ειρηνικό διάλογο ανάμεσα σε δύο γειτονικές χώρες και συμμάχους εντός του ΝΑΤΟ».

Διαβάστε Ακόμα

Oruc Reis: Βγήκε εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά έκανε αναστροφή και επιστρέφει

Γαλλία, ΗΠΑ και Ισραήλ στο πλευρό της Ελλάδας