Από το απόγευμα της Τετάρτης είχε αρχίσει να μπαίνει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το τουρκικό ερευνητικό θα μείνει στην περιοχή μέχρι τις 23 του Αυγούστου.

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού οι κινήσεις των οποίων παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο καρφί και στο πέταλο ο Ερντογάν

«Θολή» τακτική ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά, καθώς από τη μία ζητά διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο και από την άλλη αμφισβητεί την ελληνικότητα του Καστελόριζου.

Μιλώντας στα μέλη του κόμματός του AKP με αφορμή τα 19 χρόνια από την ίδρυσή του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η λύση στη διένεξη της Τουρκίας με την Ελλάδα σχετικά με τις ενεργειακές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση και πως η Άγκυρα δεν επιδιώκει οποιεσδήποτε «περιπέτειες» στην περιοχή.

Απευθυνόμενος στα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν ισχυρίσθηκε πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή προκαλείται από την Ελλάδα και κάλεσε την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας.

«Ο δρόμος προς μια λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Δεν επιδιώκουμε οποιεσδήποτε αχρείαστες περιπέτειες ούτε εντάσεις», τόνισε.

Από την άλλη ωστόσο είπε ότι είναι τουλάχιστον αστείο βάσει του διεθνούς δικαίου ένα νησί που απέχει 2 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ελληνική ενδοχώρα να διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. xλμ. Καλώ την Ελλάδα να σεβαστεί το δίκαιο».

Είπε επίσης ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή ως τις 23 Αυγούστου. 

Διαβάστε ακόμα:  

Μήνυμα Μακρόν σε Ερντογάν - Γαλλικά Rafale πέταξαν στην περιοχή του Oruc Reis

Κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας - Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο με φρεγάτες – Δείτε φωτογραφίες