Η τηλεφωνική συνομιλία είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Aandolu, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα και ειδικότερα οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε στην Άνγκελα Μέρκελ, ότι είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο μέσω του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου.

Νωρίτερα υποστήριξε παρόμοιες απόψεις μιλώντας στα μέλη του κόμματός του AKP με αφορμή τα 19 χρόνια από την ίδρυσή του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η λύση στη διένεξη της Τουρκίας με την Ελλάδα σχετικά με τις ενεργειακές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση και πως η Άγκυρα δεν επιδιώκει οποιεσδήποτε «περιπέτειες» στην περιοχή.

Απευθυνόμενος στα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν ισχυρίσθηκε πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή προκαλείται από την Ελλάδα και κάλεσε την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας.

«Ο δρόμος προς μια λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Δεν επιδιώκουμε οποιεσδήποτε αχρείαστες περιπέτειες ούτε εντάσεις», τόνισε.

Από την άλλη ωστόσο είπε ότι είναι τουλάχιστον αστείο βάσει του Διεθνούς Δικαίου ένα νησί που απέχει 2 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ελληνική ενδοχώρα να διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. xλμ. Καλώ την Ελλάδα να σεβαστεί το δίκαιο».

Είπε επίσης ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή ως τις 23 Αυγούστου. 

Διαβάστε ακόμα:

Ξανά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis – Μέχρι και τις 23 Αυγούστου θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο

Μήνυμα Μακρόν σε Ερντογάν - Γαλλικά Rafale πέταξαν στην περιοχή του Oruc Reis