Μετά το προπαγανδιστικό βίντεο με την πορεία του Oruc Reis που δημοσίευσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δημοσίευσε ακόμα ένα υποτιτλισμένο στα ελληνικά, βίντεο με τις δηλώσεις που έκανε στα μέλη του κόμματός του AKP με αφορμή τα 19 χρόνια από την ίδρυσή του.

Η λεζάντα του βίντεο αναφέρει: «”Ο δρόμος προς λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι διάλογος και η διαπραγμάτευση❞ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε στην Συνάντηση των Προέδρων Τοπικών Οργανώσεων του κόμματος ΑΚ».

Στο υποτιτλισμένο βίντεο το οποίο έχει ορθογραφικά αλλά και συντακτικά λάθη, αλλά και λέξεις χωρίς τόνους που κόβονται ξαφνικά, ο Τούρκος πρόεδρος κάνει για ακόμα μία φορά ένα προκλητικό κήρυγμα, ενώ βγάζει και το μοιρογνωμόνιο για να μετρήσει την απόσταση του Καστελόριζου από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Αναλυτικά οι υποτιτλισμένες δηλώσεις του Τούρκου πρόεδρου όπως μεταδόθηκαν από το πρακτορείο Anadolu:

«Η Τουρκία, ότι έχει πράξει στην Ανατολική Μεσόγειο, το έκανε με βάση την νομιμότητα και σύμφων με το μνημόνια συμφωνίας που υπέγραψε με την Λιβύη. Αυτό που αυξάνει την ένταση στη Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία, είναι η ελληνο-ελληνοκυπριακή νοοτροπία που θέλει να αγνοήσει την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου. Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση προσπαθούν να σφετεριστούν τα διακαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των υδρογονανθράκων στην περιοχή αυτή.

Κανείς δεν πρέπει να βλέπει τον εαυτό του από τον γιγάντιο καθρέφτη. Είμαι πολύ σαφής,  μιλάω πολύ ξεκάθαρα, ούτε να αναζητά επιδειξίες παραστάσεις. Από αυτό το βήμα θέλω να υπογραμμίσω ιδιαίτερα αυτήν την πραγματικότητα. Δεν έχουμε βλέψεις στο δικαίωμα του κανενός, όμως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε καμία χώρα να αρπάξει το δικαίωμα μας.

Η στάση της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο είναι κακόβουλη. Απέχει 2 χιλιόμετρα από την τουρκική ακτή, ξέρετε πόση είναι η απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα; Η απαίτηση για ναυτική δικαιοδοσία του νησιού Meis (Καστελλόριζο), η οποία απέχει 580 χιλιόμετρα δεν μπορεί να εξηγηθεί με λογικό τρόπο. Ο ισχυρισμός ότι μία περιοχή 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης είναι αστεία και αβάσιμη από την άποψη του διεθνούς δικαίου. Εδώ προσκαλώ ξανά την Ελλάδα να να τηρήσει τα δικαιώματα και το δίκιο της Τουρκίας.

Ο δρόμος προς μία λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση. Εάν κινηθούμε με εχεφροσύνη και κοινή λογική μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα στη βάση win win που θα προστατεύει τα διακαιώματα όλων. Εμείς ποτέ δεν επιδιώξαμε άσκοπες περιπέτειες αλλά ούτε και εντάσεις.

Ωστόσο όσοι επιτίθενται στους ομοεθνείς και στα αδέλφια μου στην Δυτική Θράκη πρέπει να γνωρίζουν ότι θα λογοδοτήσουν μέσω του διεθνούς δικαίου αλλά και με άλλους τρόπους.

Και φυσικά από εδώ προειδοποιώ την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία χώρα η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπληρώνει η όχι την ευθύνη της να προστατεύει τους νόμους των μειονοτήτων σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ζητήσει από την ελληνική διοίκηση να να λογοδοτήσει για αυτό».

Διαβάστε ακόμα:

Μισέλ σε Ερντογάν: Η Ε.Ε. στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου

Απίστευτη πρόκληση Ερντογάν: Μην επιτεθείτε στο Oruc Reis, θα πληρώσετε βαρύ τίμημα