Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ,  η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» που ήταν στη συνοδεία πολεμικών πλοίοντου σκάφους ερευνών «Oruc Reis», φαίνεται ότι έχει πάρει ρότα για να φύγει από την περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex και όπως φαίνεται κατευθύνεται στον ναύσταθμο του Ακσαζ.

Ενδεχομένως λόγω των ζημιών που έχουν προκληθεί στην φρεγάτα μετά την πρόσκρουσή της πάνω στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος».

Είναι το περιστατικό που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε σοβαρό επεισόδιο, όταν η τουρκική φρεγάτα μετά από έναν επικίνδυνο ελιγμό και χωρίς ο κυβερνήτης της χωρίς να υπολογίσει τις ταχύτητες με τις οποίες έπλεαν τα δύο σκάφη, βρέθηκε μπροστά από την ελληνική φρεγάτα και παρά την προσπάθεια της ελληνικής φρεγάτας να την αποφύγει, τελικά τα δύο πλοία επακούμβησαν, με αποτέλεσμα ν’ ανοίξει μία τρύπα στο πίσω δεξί μέρος του «Kemal Reis».

Υπενθυμίζεται ότι ντοκουμέντα από συγκεκριμένο συμβάν έδειξε στους ομολόγους κατά την τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε χώρα την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το «Oruc Reis»

Το «Oruc Reis» εξακολουθεί να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο έχει μικρύνει ο χώρος μέσα στον οποίο κινείται, καθώς άλλοτε κινείται νοτιοδυτικά και άλλοτε βορειοανατολικά, δηλαδή, κάνει έναν κύκλο γύρω από το ίδιο σημείο και συνεχίζει να παρακολουθείται από τα ελληνικά πλοία.

Πηγές του Πενταγώνου αναφέρουν ότι αυτό το κάνει για να φαίνεται ότι διεξάγει έρευνες, ωστόσο θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί εξαιτίας του θορύβου από τα πολλά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή.

Πάντως από την τουρκική πλευρά και από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύεται ότι το πλοίο θα παραμείνει εντός των ορίων της παράνομης Navtex μέχρι και τις 23 Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμα:

The Times: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αφήνει την Τουρκία να καταπατά τα ελληνικά ύδατα

Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία: Η ΕΕ να κάνει συστάσεις σε αυτούς που κάνουν μονομερή βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο