Με φόντο την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT, ο «πρωθυπουργός» και υποψήφιος «πρόεδρος» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «τα Βαρώσια, έδαφος της “Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείας Κύπρου”, σίγουρα θ’ ανοίξουν», υποστηρίζοντας ότι η περίκλειστη περιοχή ανήκει στο ψευδοκράτος.

Όπως μεταδίδεται από τον «Μπαϊράκ» αλλά και τουρκοκυπριακές ιστοσελίδες, στη συνέντευξή του αυτή, που έγινε στην ταράτσα ενός ψηλού κτιρίου, έξω από την περίκλειστη πόλη με φόντο το Βαρώσι, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «πλέον το παιχνίδι χάλασε, έχει ανοίξει μια καινούργια σελίδα. Ειδικά σε αυτό το στάδιο που δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, είναι αναπόφευκτο το άνοιγμα των Βαρωσίων. Το άνοιγμά τους θα έχει ως προϋπόθεση και τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα λαμβάνει υπόψη την οικονομική πλευρά».

Ο κύριος Τατάρ υποστήριξε ότι τα Βαρώσια είναι έδαφος του ψευδοκράτους, «κανείς δεν μπορεί να μας το πάρει από τα χέρια μας», και είπε ότι την εργασία καταγραφής έχει σχεδόν ολοκληρώσει το «υπουργείο εξωτερικών», έχουν γίνει επαρκείς μελέτες υποδομών και πλέον βρίσκονται στο στάδιο να τ’ ανοίξουν.

Αυτό που πρέπει – και εξετάζουν τώρα – όσον αφορά το Βαρώσι, είπε, είναι το θέμα του περιουσιακού, λέγοντας ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης θα ενδυναμώσει περισσότερο τον τουρισμό και την οικονομία του ψευδοκράτους.

Την ασφάλεια του ψευδοκράτους και των Τουρκοκυπρίων, αλλά και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο, συνέχισε ο κύριοςΤατάρ, διασφαλίζουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί θα μπορούσε να μιλά διαφορετικά ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ με αφορμή την ανάρτηση του κυρίου Ακιντζί για τις σχέσεις τωνΤουρκωκύπριων με την Τουρκία.

Κατά τον ίδιο, από το 1974 στην Κύπρο υπάρχει ειρήνη και θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία για το Κυπριακό στη σωστή βάση και υπό προϋποθέσεις. Ωστόσο ο Ερσίν Τατάρ δεν βλέπει και λόγω των όσων συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο, να αρχίζει το επόμενο διάστημα μια διαπραγματευτική διαδικασία.

Αντιδράει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ερωτηθείσα για το καθεστώς των Βαρωσίων κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να καθοδηγείται από το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 του 1984 καθώς και από άλλα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι γνωρίζει τα σχέδια για άνοιγμα της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, η Βίβιαν Λουνέλα, ανέφερε ότι «η Κομισιόν γνωρίζει τα σχέδια για το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής στα Βαρώσια, στην Αμμόχωστο. Η ΕΕ θα συνεχίσει να καθοδηγείται από το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 του 1984 καθώς και από άλλα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Παράλληλα, η κυρία Λουνέλα υπογράμμισε ότι «η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι παραμένει σημαντικό η Τουρκία να δεσμευτεί και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών του πτυχών, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον σεβασμό των αρχών στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε όπως και το κεκτημένο της» και συμπλήρωσε ότι «από την πλευρά της ΕΕ, θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία με βάση αυτό».

Τέλος, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι «εξακολουθεί να είναι επείγον για τα μέρη να αναζητήσουν, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, έναν δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επανένωση του νησιού εντός της ΕΕ, με βάση μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και ΚΥΠΕ

Διαβάστε Ακόμα:

Ο Ερντογάν έκανε την ανακοίνωση που είχε προαναγγείλει: Βρέθηκε κοίτασμα αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Κομισιόν: Η Μονή της Χώρας όπως και η Αγία Σοφία είναι μνημεία της UNESCO